Završen 69. Berlinale: Film bh. scenaristice nagrađen značajnim priznanjem

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Sinoć je završen jedan od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi i svijetu, Berlinski međunarodni filmski festival.  Za najbolji film na  69. međunarodnom filmskom festivalu “Berlinale” nagrađen je film “Synonymes”, izraelskog reditelja Nadava Lapida.  Lapid je film posvetio svojoj majci Eri Lapid, koja je uređivala njegove filmove do smrti.

Foto: AFP

“Srebrenim medvjeda” u kategoriji za najbolju režiju nagrađena je njemačka glumica i rediteljka Angela Schanelec za film “I Was at home, but”.

Počasnog “Zlatnog medvjeda” za životno djelo ove godine je dobila britanska glumica Charlotte Rampling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Liliane Cavani.

Film bh. scenaristice Elme Tataragić “Bog postoji, zove se Petrunija”, dobio je “Nagradu ekumenskog žirija” i “Guild film nagradu” .  

Film “Šavovi”, koji je također, po scenariju Elme Tataragić režirao Miroslav Terzić, proglašen je najboljim filmom u Panorama sekciji 2019. godine na “Berlinaleu”. Film je srpsko-hrvatsko-slovenačko-bosanska koprodukcija.

Foto:  AFP

Kineska glumica Yong Mei, nagrađena je “Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolju glumicu. Maurizio Barucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano za film “Dječja parada” nagrađeni su “Srebrenim medvjedom” u kategoriji za najbolji scenarij.

Za glavnu nagradu, “Zlatnog medvjeda”, natjecalo se 17 filmova. 

“Berlinale” je osnovan 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još