Instagram/ @victoriabeckham

Victoria Beckham posljednja je u nizu dizajnera koji su odlučili ne koristiti kožu egzotičnih životinja u svojim kolekcijama. 

– U potrazi smo za proizvodima čiji se uzgoj ili proizvodnja odvijaju u etički prihvatljivim uslovima i imaju manje negativan utjecaj na okoliš. Prestajemo koristiti egzotičnu kožu u svim budućim kolekcijama od kolekcije jesen/zima 2019. godine. Ova odluka odražava želje ne samo brenda, nego i želje naših kupaca – rekao je glasnogovornik brenda Victoria Beckham.

Zabrana počinje od jeseni 2019. godine jer je potrebno neko vrijeme da prodaju postojeće proizvode izrađene od egzotične kože.

Organizacija za zaštitu životinja PETA pohvalila je ovaj potez.

– Iza svake torbe ili para cipela izrađenih od krokodilske, aligatorske, zmijske ili gušterske kože je nasilna smrt. Odluka Victorije Beckham da prestane koristiti egzotičnu kožu u svojim kolekcijama spasit će veliki broj životinja i poštedjeti ih bespotrebne patnje – naveli su iz organizacije PETA i pozvali i druge luksuzne brendove da slijede njen primjer.

Ovim potezom se Victoria Beckham pridružila brendovima kao što su Vivienne Westwood, Diane Von Fürstenberg i Chanel koji su također nedavno izbacili egzotičnu kožu iz svojih asortimana.

Instagram/ @victoriabeckham