Velika Britanija: Želite li raditi u dvorcu kraljice Elizabeth?

Piše: Redakcija

Želite li raditi kao “kraljevski čistač žvakaćih guma”? Vjerovali ili ne, ovakav oglas možete pronaći na zvaničnoj stranici britanske kraljice Elizabeth. Njenom dvorcu “Holyroodhouse” u Škotskoj potrebna je osoba koja bi ove poslove obavljala tokom skraćenog radnog vremena.

elizabeth edinburgh

Potencijalni higijeničar, odnosno higijeničarka bi, između, ostalog, imala dužnost da čisti zalijepljene žvakaće gume s namještaja. Radno vrijeme iznosi četiri sata dnevno, a godišnja plaća za ovu obavezu iznosila bi 16.000 funti. Osoba koja želi aplicirati za ovaj posao treba potvrdno odgovoriti na nekoliko pitanja, a jedno od njih glasi: “Mogu li obavljati sve zadatke koji se budu od mene tražili u palači”. Jer, ako želite raditi na jednoj od najprestižnijih adresa u Velikoj Britaniji, osim čišćenja žvakaćih guma, morali biste i čistiti stepenice, kao i prati suđe, dok kraljevska porodica boravi u dvorcu. Ovim zahtjevima treba dodati i održavanje spavaćih soba, pospremanje kreveta i mijenjanje posteljine. Radilo bi se od ponedjeljka do nedjelje po četiri sata dnevno.
Također, osoba koja bi radila ovaj posao mora biti spremna na timski rad, spremno pomagati svojim kolegama i općenito doprinositi održavanju dvorca.

Osim što mora slušati naređenja, kandidat mora imati i inicijativu da sam preduzme neke obaveze. Naravno, osoba koja želi obavljati ovaj posao mora imati radnu dozvolu Velike Britanije.

Ukoliko vam se, ipak, ovaj posao ne sviđa, onda možete aplicirati za posao u Buckinghamskoj palači, gdje traže asistenta za katering i pomoćnika šefa kuhinje. Uspješni kandidati moraju iznijeti kateringe za sve događaje u palači, počev od posjeta premijera do privatnih ručkova, prijema i pripremanja obroka u kantini.

Princ Charles trenutno nije u potrazi za osobljem, a navodno ima tri sobara koja se brinu o njegovoj odjeći. Jedna od njihovih dužnosti navodno je i peglanje pertli iz prinčevih cipela i to svaki put kad izuje cipele?!

I tu neobičnim zanimanjima u britanskim dvorcima nije kraj. Tako Windsor palača ima zaposlenu osobu kojoj je obaveza da, tokom zimskih dana, potpali vatru u “hrastovoj” sobi. Tony Martin, također zaposlen u Windsor palači, ima zadatak da podiže zastavu svaki put kada kraljica prođe dvorske bedeme.
Zanimljivo, zar ne?

Pročitajte još