Video: Svi detalji sa svečanog otvaranja EYOF-a

Piše: Redakcija

Na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, u sinoć je svečanom ceremonijom zvanično otvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji će se do 16. februara održavati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. U protokolarnom dijelu ceremonije, predstavljeno je 46 zemalja učesnica. Grčka je počela svečani defile reprezentacija, a Bosna i Hercegovina, čiju je zastavu nosila skijašica Esma Alić je završila defile.

Muzički dio programa započeo je “Odom radosti”, nakon čega su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulah Skaka i Nenad Vuković održali svečani govor. Čast da upali olimpijski plamen pripala je najboljoj bh. sportašici, džudistkinji Larisi Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, predstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

Foto: AFP

Bosnu i Hercegovinu na EYOF-u predstavlja 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Na festivalu će učestvovati više od 1.700 mladih takmičarki i takmičara. 

EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine. EYOF je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta koji ima ekskluzivna prava na događaj. Svako takmičenje pored učesnika obilježi i prigodna medalja koja je ovaj put specijalno dizajnirana za potrebe EYOF 2019. godine, a predstavlja spoj mladosti i strasti prema sportu.

Foto: AFP, AZRA 

Pripremile: Lejla Bejdić i Aldina Zaimović

Montirala: Azra Kovačević

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti