Dobra hrana: Dobar lonac zdravlje čuva

Piše: Redakcija

Da biste pripremili zdrav obrok potrebno je imate dobro i kvalitetno posuđe. Ukoliko kupite lošu silikonsku ili teflonsku tavu, ubrzo će se oštetiti zaštitni sloj i počet će se mješati s hranom, što može štetiti vašem zdravlju i pored toga što koristite zdrave namirnice.

Posuđe od inoxa ne ribajte žicom

Posuđe od inoxa se smatra jednim od najkvalitetnijih, a nerijetko se sastoje od nekoliko slojeva metala ili legura poput aluminija i bakra. Prilikom kupovine ovog posuđa birajte ono s debljim dnom, ali pazite, jer ako nastave ogrebotina ispuštanje ion metala bit će intenzivnije a samim tim i štetnije po vaš organizam.

Aluminijski lonci

Aluminij je odličan vodič topline, lagan i praktičan, pa je posuđe izrađeno od njega idealno za prženje i pečenje, dugo kuhanje i kratko dinstanje. Loša strana je to što ispušta u hranu aluminij koji je opasan za zdravlje, a ispuštanje metala je posebno intenzivno u dodiru s kiselim namirnicama, poput vina, paradajza ili limunovog soka.

Keramika, krhka ali sigurna

Keramika je vrlo krhak materijal koji zbog previsoke temperature lako puca, a to mu je ujedno i jedini nedostatak. Keramika je nereaktivna i sigurna za zdravlje, a i odlično čuva okuse jela, a ponekad ih i obogaćuje.

Aluminijska folija

Iako mnogi od nas u nedostatku vremena posegnemo za posuđem od aluminijske folije, ali treba imati na umu da kao i kod posuđa, kisela ili slana hrana izazivaju oksidaciju aluminija što može izazvati promjenu na hrani te štetiti zdravlju.

Pročitajte još