Oprah Winfrey danas slavi rođendan: Velika inspiracija za sve žene

Piše: Redakcija

Oprah Winfrey rođena je na današnji dan 1954. godine kao Ohpar. Poznato je televizijsko lice već godinama, a osim toga je i uspješna poslovna žena, humanitarka, borac za ženska prava te velika inspiracija za sve žene

U medijima je provela 48 godina. . Postigla je neslućeni uspjeh i postala je prva Afroamerikanka milijarderka, ali i žena koju su mnogi poželjeli za predsjednicu SAD-a.

Na dodjeli Zlatnih globusa u januaru 2018. godine, dobila je Cecil B. DeMille nagradu za životno djelo, a njen inspirativni govor mnogi su shvatili kao najavu njene kandidature za predsjedničke izbore 2020. godine te je proglašen jednim od najboljih u povijesti ove dodjele.

– Večeras želim izraziti zahvalnost svim ženama koje su godinama trpjele zlostavljanje, jer su, baš kao i moja majka, imale djecu koju je trebalo hraniti, račune koje je trebalo plaćati i snove koje je trebalo slijediti. To su žene čija imena nikad nećemo znati. Oni su radnice, domaćice i poljoprivrednice. One rade u fabrikama i rade u restoranima, ali i u akademskim zajednicama, inženjeringu, medicini i nauci. One su dio svijeta tehnologije, politike i biznisa. One su naše sportašice na Olimpijskim igrama i vojnikinje u našoj vojsci. … Želim da sve djevojčice koje ovo gledaju znaju da sviće novi dan! I kad taj dan konačno svane, bit će to zbog mnoštva veličanstvenih žena, od kojih su mnoge upravo u ovoj sobi večeras i nekih fenomenalnih muškaraca koji se snažno bore da postanu vođe koje će nas odvesti u vrijeme u koje niko više neće morati reći: ‘I ja isto’ – rekla je tad.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti