Glumcu nominovanom za Oscara vlasti SAD ne žele odobriti vizu

Piše: Redakcija

Film “Rome” dobio je sjajne ocjene filmske kritike i jedan je od filmova koji je nominovan u čak deset kategorija na predstojećoj dodjeli Oscara, njegov glavni protagonista, glumac Jorge Antonio Guerrero vrlo lako bi mogao biti jedan od rijetkih glumaca koji se neće pojaviti na svečanosti. kako pišu američki mediji, glumac bi mogao izostati tokom finalne večeri dodjele nagrada jer mu vlasti SAD ne odobravaju vizu za ulazag u zemlju. “los Angeles Times” piše kako se ovdje radi o klasičnom primjeru rasizma, a glumac se več suočavao s diskriminacijom tokom ulaska u SAD kada je zbog svog izgleda bio predmet sumnji granične policije.

-I dalje se nadam da će mi biti odobrena viza na vrijeme da prisustvujem dodjeli Oscara. Shvatam da je ovo pitanje procedure, ali bih zaista volio da mi se omogući ulazak u Ameriku- rekao je Guerrero za meksičke medije.

ČAk su i predstavnici produkcije pisali vlastima SAD tvrdeći kako glumac ima stalno zaposlenje, prebivalište i porodicu u Meksiku, te da je u SAD isključivo iz poslovnih razloga, no ni to, do sada nije pomoglo. Film “Roma” nominovan je u kategorijama najboljeg filma, najboljeg filma van engleskog govornog područja, kamere, režije, glavne i sporedne glumice, originalnog scenarija, scenografije, miksa i montaže zvuka.

Pročitajte još