Nastavljen projekat “Lactalis BH podržava obrazovanje: Amela Đulepa otputovala u Francusku

Piše: Redakcija

Mliječna kompanija Lactalis BH kao članica “Lactalis grupe”, najvećeg svjetskog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, već nekoliko godina zaredom ulaže u obrazovanje budućeg kadra i pruža mogućnost da usavrše svoja znanja i iskustva.
Tako su 2013. godine dva studenta iz BiH dobila priliku da završe postdiplomski studij u Francuskoj, dok su pet najboljih učenica srednjih škola dobile stipendije za nastavak školovanja na univerzitetima u BiH.
Lactalis BH je nastavio s ovom tradicijom. I ove godine su pozvali studente i mlade, talentirane stručnjake da se prijave na konkurs koji će im omogućiti da tokom dvogodišnjeg studija, koji će u potpunosti stipendirati Lactalis BH, usavrše svoje znanje iz oblasti otkupa mlijeka i tehnologije unapređenja kvaliteta otkupnog mlijeka, a nakon čega im se pruža mogućnost da profesionalnu karijeru započnu u Lactalis Grupi.
Konkurencija je bila iznimno jaka, a među brojnim kandidatima iz cijele regije za međunarodnu stipendiju iz BiH odabrana je studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Amela Đulepa iz Žepča. Tim povodom razgovarali smo s budućom zaposlenicom u kompaniji Lactalis BH.
S obzirom na to da je kriterij za dobijanje stipendije veoma zahtjevan, kako ste se osjećali kada ste saznali da ste osvojili stipendiju za postdiplomski studij u Francuskoj?
– Bila sam jako sretna kada su mi javili da sam dobila stipendiju, zaista je to bio neopisiv osjećaj, ipak kriteriji su bili jako zahtjevni i konkurencija velika. Svjesna sam da me čeka uzbudljiv period u Francuskoj gdje ću trebati nastaviti učiti i polagati ispite, a nakon toga i odgovoriti poslovnim izazovima po povratku u Bosnu i Hercegovinu.
Osvajanjem stipendije kompanije Lactalis BH ostvarili ste mogućnost da postignete kvalitetnije obrazovanje, obogatite svoje iskustvo, a samim tim i da nakon završenih studija dobijete zaposlenje, pa možete li nam u nekoliko rečenica opisati program u sklopu kojeg ćete stjecati stručne kompetencije?
– Sam program je veoma zahtjevan, ali i koristan, jer kroz naizmjeničan praktičan rad/posao i predavanje moći ćemo naučeno odmah i primijeniti, što je rijedak slučaj kod nas. Po dolasku u Francusku prvo intenzivno učim francuski jezik, jer se sva predavanja odvijaju na francuskom jeziku, ali s druge strane znanje jezika će mi dosta olakšati i život ovdje.
Koliko je po Vašem mišljenju bitna podrška uspješnih kompanija pri obrazovanju mladog i stručnog kadra, odnosno u kolikoj mjeri to može biti poticaj za postizanje boljih rezultata?
– Podrška uspješnih kompanija pri obrazovanju i unapređenju mladog stručnog kadra od velikog je značaja za samu budućnost mladih i njihove karijere. Ovakav vid podrške predstavlja i korist na obostrano zadovoljstvo. Za Bosnu i Hercegovinu veoma je važno imati stručan kadar, posebno u perspektivnim oblastima kao što je poljoprivreda, a stručnost se stječe kroz praktičan rad i primjenu naučenog. Ako se želi održati kontinuitet uspješnog poslovanja treba ulagati u obrazovanje i nadogradnju vještina vlastitog kadra, baš kao što to radi Lactalis BH, mislim da trebaju i druge kompanije slijediti njihov primjer.
Šta je to što biste voljeli nakon povratka u BiH unaprijediti u mliječnoj industriji?
– Mislim da ću sa sobom ponijeti dosta znanja i lijepih primjera koje ću imati priliku vidjeti i steći ovdje u razvijenoj državi s uređenim sistemom, tako da ću maksimalno nastojati prenijeti i primijeniti to sve kod nas, što bi trebalo biti od velikog značaja za razvoj mliječne industrije, a samim tim i za farmere.
Činjenica je da put do titule najbolje od najboljih nije lagan, pa koji je Vaš savjet narednim generacijama koje budu sudjelovale na konkursima poput ovog?
– Sigurno svi često čujemo kako ne treba odustati, biti ustrajan u svojim snovima i sl., ali zapravo tako i jeste, samo treba biti dosta uporan i strpljiv i kockice se same poslože. Tako sam i ja, tek što sam magistrirala na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, prihvatila novi izazov i priliku za školovanje i posao, te otputovala se u Francusku. Želim sreću budućim generacijama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti