Amela Čengić: Pravi sam borac za trenutke sreće

Piše: Redakcija

NJEGA KOŽE

Ranoranilac sam i volim da kradem taj sat za sebe prije negoli drugi progledaju i počne jutarnja vreva uz sve obaveze koje će dan da donese. Ritual počinje tuširanjem, mirisnim uljem grožđa, ranojutarnjim programom Antene, kockicama zaleđenog zelenog čaja koji koristim godinama kao tonik za osvježenje lica, čašom vode i velikom šoljom gorke crne kafe, koju u svom životu nisam popila do kraja, ali uporna sam s nasutom količinom. Volim prirodne maskice “Luch” i nastojim dva puta sedmično da kvalitetno nahranim kožu. Dakle, pola sata, četrdeset pet minuta, kako se stigne.
Moja kćerka Merjem naš je dom pretvorila u pravu malu laboratoriju. Već je mnoge moje prijateljice zovu i pitaju za savjete. Voli da čita, istražuje, kombinuje i eksperimentiše, naravno, na kome, nego na meni. Imamo sve što je potrebno: bazna ulja, poput bademovog, eterična ulja, prah nima, organsku kurkumu, mlijeko u prahu, ružinu vodicu, med, kokosovo ulje, medicinsku aloju i ostale đakonije za čije recepture u kući jedino ona zna.  Mnogo je toga danas na tržištu: prirodni preparati, visoka selektiva, holistička kozmetika, jeftinja, ali ništa manje kvalitetna… Nekada sve to djeluje konfuzno i mnoge žene se pitaju vrijedi li odvojiti to malo bogatstvo za samo jednu kremicu, šta odabrati. Higijena u vidu kozmetike se podrazumijeva, ali ona ne pegla bore i ne zateže mišiće. Kada je ono što ste vi iznutra i ono što manifestujete spolja u harmoniji, to je prava mjera. Od preparativne kozmetike već godinama koristim “Ibuki”, lagani “Shiseido” hidratantni fluid i iz iste linije kremu za područje oko očiju i vjerujem u njegov dobar učinak. Volim “Luchov” piling na bazi morske soli i algi, “Baborove” preparate, savršeni “Collistarov” program za tijelo. Prije nekoliko godina prijateljica koja živi u Parizu mi je otkrila tajnu blistave kože – riječ je o preparatu “Bioderma Sensibio H2O”, micelarnoj vodi za čišćenje lica i skidanje šminke, koja otklanja sve nečistoće, ali nije agresivna i ne isušuje kožu poput sapuna. Savršen preparat.

SERUMI

Ne koristim serume. “Dr.Hauschka” i “Babor” visoko koncentrisane ampule za lice moj su izbor za povremene kure na prelazima godišnjih doba.

NJEGA KOSE

Ne znam se sama isfenirati i to uvijek radim u frizerskom salonu. Kako sam mnogo zaposlena i imam bezbroj svakodnevnih obaveza, već godinama imam i deal sa svojom frizerkom i maserkom, šminkerom, da mi dođu kući kad jednostavno ja to ne stignem obaviti u toku dana.  Često mijenjam frizure i boju kose, pa tako nastojim voditi računa o preparatima za kosu i njezi. Godinama sam koristila Lorealovu “Kerastazu”, sad u posljednje vrijeme koristim “Balman” i vrlo sam zadovoljna. Otkriće godine mi je, zapravo, bio Medexov “Kolagenlift”, ampule za kožu, nokte i kosu.

MAKE UP

U neseseru se nalazi samo ono što sama znam upotrijebiti, jer se ne znam sama našminkati. “Yves Saint Laurent” korektor “Touche Eclat”,  sjaj za usne “Dior Addict Lip”, MAC rumenilo, “Le Volume de Chanel” maskara i bočica “Nuxe” ulja. Pudere ne koristim. Držim se one, da njegovanom licu nije potrebna šminka. Češće sam u toku dana nenašminkana, nego suprotno. Najviše vjerujem MAC-u i Chanel-u.

PARFEMI

Prije nekoliko godina otkrila sam potpuno novi svijet niche parfema. Za razliku od komercijalnih parfema koji se prave za široku populaciju pa im uvijek fali ta trunčica posebnosti, niche parfemi su odraz individualnosti. Svaki ima historiju i za svaki je vezana priča. Jedan takav parfem je moj izbor – “Escentric Molecules”, misteriozni talas koji se pojavljuje na koži periodično, reaguje hormonski, na ljude, situacije, momente. I na svakome miriše drugačije.

HOME MADE

Žrtvujte zdravi obrok i zgnječite jedan grozd bobica, te umiješajte dvije kašike bijelog brašna. Dobivenu pastu nanesite na čisto lice i ostavite deset minuta prije umivanja. Ova maska budi umornu i beživotnu kožu, a daje joj nevjerovatan sjaj.

 

amela-novo

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Ispijanje najrazličitijih smoothiesa i shakeova, bogatih hranjivih napitaka na bazi biljne hrane od trenda je postalo vrlo česta pojava u prehrani ljudi. Naš blender je uvijek spreman na sezonsko voće i povrće, uz obavezne dodatke đumbira, cimeta, kurkume, ili biljnih ulja – lanenog, kokosovog te maslinovog. Obično ih zasladim medom, agavinim sirupom, kad uspijem doći do njega, ili javorovim sirupom, koji je znatno dostupniji po prodavnicama zdrave hrane. Maslinovo ulje i limun, savršen spoj za naš organizam.

ZDRAVLJE

Živim zdrav život. Ne pijem, ne pušim, vježbam, nastojim u što većoj mjeri reducirati svakodnevne stresove, biti što opuštenija i veselija. Kakve su nam misli, takav nam je život. Zdrave misli sa sobom nose i zdrave navike – jedan ustaljen ritam života, a svi ti faktori ključni su za dobar izgled i sam kvalitet života.

EKO HRANA

Svi oni koji poznaju mene, znaju i tu moju posvećenost organskim i prirodnim proizvodima. Vodim računa o ishrani i trudim se da jedem isključivo hranu organskog porijekla koja nije tretirana pesticidima i vještačkim đubrivima, bez konzervansa ili koja nije prošla procese prerade. Imam svoju baštu, plastenike, voćnjak, maline… Dok su djeca bila manja, redovno, godinama, imali smo divnu tetu koja nam je donosila domaće kravlje i kozije mlijeko, domaća jaja, kao i ostale mliječne proizvode. Nikada im nisam kupovala gotove kašice niti sokove. Sad su već odrasli i mislim da sam im dovoljno do sada u svijest usadila važnost zdravog života, tako da i sami o sebi sada znaju voditi računa i znati šta je zdravo, a šta ne. Žene često rješavaju problem spolja kupujući kreme i kozmetiku dok, s druge strane, u svoj organizam unose nezdravu, aditivnu i krajnje nekvalitetnu hranu.

VJEŽBA

Redovna sam u teretani. Redovna za mene znači bar jednom sedmično. Moram izbaciti višak energije koji posjedujem. Cijeli život se bavim nekim sportom. Volim to. Na koledžu u Švicarskoj sam se vrlo intenzivno bavila odbojkom i plivanjem. S djecom sam učila rolati, radi njih sam proklizala, ponovo se vratila skijanju, pentrala se po stijenama, čak i bandži-džamp skakala. Sve za ljubav!

MENTALNO ZDRAVLJE

Živim jednim intenzivnim životom uz puno obaveza i odgovornosti, od onih privatnih, do poslovnih. U životu svakog od nas postoje situacije i okolnosti koje nisu uvijek blagodatne, mada se ljudima često čini da neko živi idealno. Tako nešto, nažalost, ne postoji. Život sam svih ovih godina nastojala prilično posložiti i učiniti se što sretnijom. Često najveći razlog za zahvalnost leži skriven upravo u životnim izazovima s kojima se susrećemo, jer od njih postajemo jača i suosjećajnija bića. Za depresiju i anksioznost mi u životu ne ostaje mnogo vremena. Planovi, ideje, neodsanjani snovi, maštanja, ljubav i moja djeca su moj pokretač, a miran dom utočište duši. Nekada se volim i osamiti i nahraniti svojom energijom, napraviti mali rezime i planove za dalje… Patrijarhalno odgajana, godinama sam se vodila socijalnom prihvatljivošću, s vremenom, radeći na sebi, svom samopouzdanju, situacijama koje je život sam donosio, lični osjećaj mi je postao važniji od bilo kakvog spoljnog mišljenja. Živimo u novom svijetu koji nas stalno tjera da se mijenjamo, pritisak postignuća raste, globalna neizvjesnost je sve veća, a sve to utječe na naš mali svijet. Ostaje nam da izvučemo najbolje iz tradicije i tražimo jednu novu umjetnost življenja u savremenom svijetu. Najvažniji u životu su mi moja djeca, porodica, posao i prijatelji, da svakog jutra ustanem nasmijana i da se mogu suočiti sa svim životnim izazovima kakvi god da su. Dan mi prođe vrtoglavom brzinom, svaki je kreativan i nemam vremena da brinem. Svojoj djeci stalno ponavljam da je najvažnije imati svoj stav i svoj stil. Stav znači imati svoje mišljenje, znati šta hoćeš i držati se svojih uvjerenja – naravno, ne na tuđu štetu – i slijediti svoj put ka zvijezdama. Imati svoj stil znači da sve što radiš radiš na svoj način, nemoj nikoga da kopiraš i imitiraš, mućni glavom i nađi svoj put i način izražavanja, radi na sebi, budi čestit i cijenjen.

MUZIKOTERAPIJA

Volim  filmsku muziku. Osim što sam fajter kroz život, što ne postoji muški posao koji ne mogu isto tako kvalitetno i domišljato obaviti, moja ženska strana je užasno ranjiva, nježna i romantična. Ennio Morricone je moj romantični izbor. Njegova filmska muzika me opušta i inspiriše. “Nirvanine” i “Guns N’ Rosesove2 balade su mi i dalje jedne od najljepših. Volim i dobar jazz,  a posljednjih dana na „repeat” mi je Hindi Zahra i njen “Beautiful Tango”.

DUHOVNA HRANA

Iako sam poslom vezana za ozbiljne ljude, ozbiljne i odgovorne poslovne projekte, uvijek mi je u životu bila potrebna i ta druga strana koja nema komercijalnu pozadinu. Zalazak sunca, miris pokošene trave, pokisnuti na kiši, urediti svoj dom, imati svoj mali kutak, napisati nešto za svoju dušu, otići na neki koncert, sašiti sebi neku prekrasnu haljinu, spremiti večeru za prijatelje, sjesti u auto i besciljno se kilometrima voziti… Sedmodnevna škola kuhanja na samom jugu Francuske… Knjiga koja promijenila moje svjetonazore – “Mali Princ” – u njoj se nalazi jedna važna životna poruka koju ni danas nisam zaboravila: „Oči su slijepe. Srcem treba tražiti”. Nadahnjuju me moji roditelji. Čestiti, vrijedni, pravedni, dosljedni i vrlo ponosni ljudi.

RADIM NA SEBI

Sreća nije gotov proizvod. Ona dolazi s našim postupcima. Radila sam na tome da ne zahtijevam previše, prihvatim sve što mi je predodređeno i budem zadovoljna malim stvarima, a da imam viziju u kom pravcu želim u životu ići. Posmatrajući tako stvari, ja sam sretna žena. Imam dvoje prekrasne djece koju volim do kosti, zadnjeg atoma koji posjedujem i kojoj želim da izrastu u sretne ljude. Ne mislim da postoje bilo kakve vremenske barijere ili ograničenja koja bi bilo kog umnog čovjeka mogla da limitiraju i uskrate za sticanje novih znanja, vještina, otkrivanje novih stvari o sebi i drugima, za nove početke i pomjeranje granica. Nikada nije kasno da se okrenemo sebi, budemo bolji prema drugima, počnemo novi posao, mijenjamo okolnosti koje nam ne prijaju i doprinesemo svojoj sreći.

Ponekad sam obazriva pa čak i uplašena da sve bude onako kako sam zamislila. Moglo bi se reći da sam kontrol frik, iako se stalno opominjem, učim da to ne budem, jer je život samo jedan, sužava se i širi shodno našoj hrabrosti. Moramo da mu se prepustimo, umjesto da stežemo i usmjeravamo. Počinjem učiti da se neke stvari rješavaju tako što ih uopće ne rješavamo. Ipak, nastojim da u svemu vidim dobro. Imam sposobnost da iz memorije brišem većinu negativnih doživljaja, rijetko sam tužna, mislim da sam pravi borac za trenutke sreće.

STRASTI/PASJE

Definitivno putovanja. Ona su mi nadahnuće, relaksacija, inspiracija… Volim da se družim s ljudima. Volim da volim…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti