Zrinka Cvitešić: Koristim samo muške parfeme

Piše: Redakcija

Njega kože

Dnevno, veoma malo vremena izdvajam za njegu kože. Zahvaljujući maminim i bakinim genima, ne moram previše vremena trošiti na to. Zapravo sam katastrofa….(smijeh). S obzirom na to kojim se poslom bavim, vremena na njegu kože sigurno da ne trošim dovoljno, tako da je bolje da ne pričam o tome.

Ipak, njegu kože kod kuće ne bih mogla zamisliti bez termalne vodice za lice, a puno koristim i maslinovo ulje. Tokom čitavog ljeta mažem se maslinovim uljem poslije čega mi koža bude predivna. Dobra stvar je da imam svoje maslinovo ulje, jer moji roditelji imaju maslinik na Braču. To puno pojednostavljuje sve, jer znam šta korisim i da u tom ulju nema nikakvih hemikalija. Idealno je za bazu kože. Za sada ne korisim ništa od seruma što ne znači da neću, jer godine su tu. Treba razmišljati o budućnosti.

Profesionalne usluge šminkanja koristim uvijek kada imam javne izlaske poput crvenog tepiha, premijera filma ili predstave. U tim slučajevima uvijek se prepuštam u ruke profesionalcima. Iskreno, sebi baš ne vjerujem kada je šminkanje u pitanju. Make-up nije moj posao, pa je bolje da to prepustim stručnim ljudima. Od kozmetičkih tretmana najviše volim masaže, bilo da je u pitanju lice ili tijelo, svejedno. Masaže su mi ujedno i najbolji lijek protiv stresa.

Najbolja depilacija je voskom. A kada je kozmetika u pitanju najviše novca trošim na ruževe, maskare i tečne pudere.

Njega kose

Koliko često posjećujem frizere? Hm…to se je sad malo učestalo u Londonu, jer mi je odlazak frizeru bio radna obaveza, između ostalog. Svaku večer sam morala igrati predstavu s raspuštenom kosom i baš je bila u prvom planu, tako da je morala izgledati besprijekorno. Redovno sam išla na pakunge, grijane maske i baš su vodili računa o zdravlju moje kose.

Otkriće godine i ne samo godine, nego inače, kada je kosa u pitanju za mene je pakung koji je nekada koristila moja baka, pa prenijela na mamu, a danas ga pravimo moja sestra i ja. Pomiješa se maslinovo ulje, žumanci, limun i med. Napravi se maska koja se utrlja u kosu, minimalno se drži sat vremena na kosi. Što duže masku držite, to će kosa upiti više sastojaka. I poslije toga se kosa preporodi. Probala sam i pranje kose pivom. Operete kosu i za zadnje ispiranje umjesto vode koristite pivo. Malo vam kosa dobije miris piva, ali kad je ljeto i kad ste doma, nema veze…

Ono što je super kada radiš s profesionalcima kao što je L’Oreal Paris ili neko drugi, jeste što oni uvijek imaju svoje vizije koje nikada nisu iste. Tako da nemam neostvarenih frizura. Prepustim se profesionalcima i oni uvijek naprave nešto novo i drugačije, a mene to zabavlja.

Make-up

U svom neseseru obavezno moram imati: maskaru i to L’Oreal So Couture koja je fenomenalna, tokom ljeta isto tako bronzer od L’Oreala koji je divan, zatim neki ruž ili sjajilo za usne i tečni puder, mada ga tokom ljeta zamijenim BB kremom.

Dnevni make-up ne bih mogla zamisliti bez rumenila. Krema i rumenilo i to je sasvim dovoljno. Od kozmetičkih brandova najviše vjerujem L’Orealu.

Po čemu se razlikuju moj dnevni i večernji make-up? Pa, dnevni make-up je obično ništa, a večernji je nešto.

zrinka

Parfemi

Tu sam malo drugačija, jer koristim samo muške parfeme. Neki kojima sam vjerna su: Davidoff Zino koji je veoma star, Paco Rabanne Black XS i Givenchy Gentleman.

Volim kad moj muškarac miriše na…sebe.

Home Made

Moram svima prepručiti piling koji sprema moja sestra, a pravi se od kukuruznog brašna i maslinovog ulja. To se pomiješajte i dobit ćete odličan piling za lice.

Zdravlje

Svakodnevno za zdravlje pazim na prehranu, kondiciju i pazim na sreću i mentalno zdravlje. To mi je na prvom mjestu. Što se tiče predispozicija za genetska oboljenja, bilo je dosta raka u mojoj porodici i to mi je alarm da odlazim na redovne preglede.

Od dodataka prehrani koristim…Hm, ne znam bi li se to moglo nazvati dodatkom, ali ujutro natašte popijem čašu mlake limunade bez šećera. Pomaže razgradnji masnoće i celulita i poboljšava metabolizam. To svima preporučujem, samo je bitno da limunada bude mlaka.

Eco hrana

Ja sam dijete sa sela i teško je kada odrastete u takvoj sredini, pogotovo ako ste odrastali u ’80-im poput mene, kada je sva hrana bila bez pesticida i bilo kakve hemije, navići se na ovo danas. U našem domu sve je bilo domaće, mlijeko, sir, jaja, voće i povrće. Kupovali smo samo brašno, so i šećer. Mama je čak pravila domaći sladoled, džemove, zimnicu, baš sve. I teško je kada ostanete bez toga. Meni se to prvi put desilo kad sam otišla studirati u Zagreb. Živjela sam u studentskom domu i nisam mogla kuhati. Jela sam u studentskoj menzi. Ali, kad sam iznajmila svoj prvi stan u Zagrebu, otkrila sam plac, gdje je bilo puno bakica koje su prodavale domaću hranu, na moju sreću. Sad smo ušli u EU, pa nemamo više ni to, nego moraju imati posebne hladnjače i slično. Sad je već teže doći do eco hrane, ali jako me veseli kad dobijem nešto iz nečijeg vrta.

Fizička vježba

U Londonu sam zbog prevelikog napora (svakodnevnih predstava op.a), povrijedila vratne mišiće, ligamente i završila sam u klinici, ali sreća u nesreći je bila da sam završila u FIFA-inoj klinici, gdje rade vrhunski stručnjaci za takve vrste povreda. Inače imam probleme s kičmom, odnosno imam skoliozu već nekih 15 godina, i onda su me oni dosta zdravstveno “obrazovali”. Napravili su mi terapiju koja mi je dosta pomagala za jačanje mišića leđa i vrata. Fokus je na centru, prednjem i stražnjem, na njegovom jačanju i onda se smanjuju problemi s venama, nogama, leđima, vratom, glavoboljama. Napravili su mi mix vježbi i to mi se baš dopalo. Do tada sam radila ili pilates ili jogu ili boks. Obično bi jedno isključivalo drugo. Međutim, sad je drugačije jer imam spoj gdje je istezanja, joge i teretane. Puno se radi s elastičnom trakom, sa svojim mišićima i istezanjem i to je izvrsno. Moram reći da sam disciplinirana u tim vježbama. Malo sam se odmarala sad kad sam na godišnjem, ali bolovi su se odmah vratili. Te vježbe mi ne oduzimaju mnogo vremena, dnevno od 15 minuta do pola sata. Doživljavam ih kao i dnevnu higijenu, nešto što je briga o sebi i što se mora uraditi.

Mentalno zdravlje

Hvala Bogu, tu sam isto pokupila mamine gene koja je veoma vesela po prirodi. Prije pet godina sam radila neki koncert s Oliverom Dragojevićem i on je tada znao ko sam ja, govorio kako je “mala smišna”. Sjećam se kako mi je tada kazao: “Ajme mala, ti si dite sriće”. I mama nas je zaista tako odgajala da se u našem domu uvijek pjevalo, plesalo, sviralo. To neko veselje, pozitivna i dobra energija su mi primarno usađeni kroz odgoj. Ne upadam u depresije nešto prečesto. Mislim da ako svakodnevno vodiš brigu o sebi, zdravlju i svojim potrebama, ne bi trebao imati problema s depresijom. Naravno, uvijek se desi PMS, ta neka kratkotrajna potonuća, ali sve brzo prođe.

Poslije stresnog dana me najprije opusti masaža, fina večera, dobra muzika, dobar film.

Muzikoterapija

Muzika apsolutno da ima blagotvoran utjecaj na moje zdravlje. Muzika je neki sastavni dio mene još od malih nogu i ona mi pomaže za svako stanje koje mi je potrebno, bilo privatno ili poslovno. Različita muzika na nas različito djeluje. Kad mi treba relaksacija onda slušam jedno, kad mi treba energija, nešto drugo. Pjesma koja me pokreće je…sve od Eve Cassidy, ali kada bih morala odabrati jednu pjesmu to bi bila “Bridge Over Troubled Water”.

Duhovna hrana

Dušu hranim životom. I svim ljepotama koje on nosi.

Još traje odmor, dobila sam neka tri mjeseca da napunim baterija. Trenutno nemam stalne adrese, roditelji I sestra mi žive u splitu, pa sma negdje između splita I brača, psolovno sma u londonu, dečko mi je u ukrajini tako da sma svuda trenutno. Ljubav cvjeta I to je najbitnije.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti