Martina Saira Konaković: Moda je kao i ljubav…PRIČA BEZ PRAVILA

Piše: Redakcija

“Modu znaš ili ne znaš” kazala je Anna Wintour, dugogodišnja urednica najpoznatijeg modnog časopisa na svijetu “Voguea”, aludirajući pri tome da postoje osobe koje su stvorene za modu i one koje za to nisu. Sredine nema. A, našoj sagovornici moda bi mogla biti drugo ime. Martina Saira Konaković, uspješna poduzetnica i žena od stila, modu shvata veoma ozbiljno. S nestrepljenjem iščekujemo njeno pojavljivanje na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, za koji se počela pripremati još mjesecima ranije. Na narednim stranicama ispričala nam je svoju modnu priču promovirajući rad bh. dizajnera, make-up artista, fotografa… Uživajte…

martina saira editorijal3

Bez sumnje, svojim stylingom na svakom SFF-u privučete najviše pažnje. Kakve kreacije (odjeća, make-up, frizura) od Vas možemo očekivati ove godine na crvenom tepihu SFF-a?

– Ne mislim da sam ja ta koja privlači veliku pažnju, to su kreacije dizajnera koje nosim. Crveni tepih i jeste performans na kojem modna stvaralaštva trebaju biti u prvom planu, a oni koji ih nose se trebaju prilagoditi kreaciji i izgledati što prirodnije. Na ovogodišnjem crvenom tepihu SFF-a se nadam da ću uspjeti u najboljem svjetlu pokazati trud i rad dizajnera.

Šta za Vas predstavlja najprije SFF, a zatim i sam crveni tepih?

– Manifestacija koja je svojom organizacijom i profesionalnošću promijenila sliku Sarajeva, nešto na što trebamo biti svi ponosni i ugledati se. Sarajevo Film Festival nas je sve naučio kako se velike stvari mogu postići čak i u našem okruženju. Crveni tepih je sastavni dio ovako lijepe priče, performans i prezentacija modne industrije.

Koliko uopće traju Vaše pripreme za svih devet večeri SFF-a, kada dizajneri počinju kreirati haljine, koliko sami učestvujete u tom procesu dizajniranja i sl.?

– Mnogi, zapravo, i ne znaju koliko rada stoji iza scene crvenog tepiha, koliko uloženog truda talentiranih ljudi. Moje pripreme s dizajnerima krenu već najmanje šest mjeseci unaprijed i kao zaljubljenik mode volim učestvovati u tome. Ove godine sam izabrala i stilistu, djevojku koja zna svoj posao i nadam se da ćemo time približiti značaj modnih stilista.

martina saira editorijal5

Poznati ste i po tome što uvijek promovirate rad bh. dizajnera.Koga od njih najviše poštujete odnosno čijih “krpica” ima najviše u Vašem ormaru?

– Poštujem sve jednako jer su njihova borba i ulaganje neizmjerni na ovako teškom tržištu. Najviše krpica imam od Nine Varge, Selme Starfinger, Anide Kapo, Kaftan studija, Belme Tvico Stambol i Amne Kunovac Zekić.

Je li Vam se ikada desilo da za devet večeri SFF-a ponovite barem neki modni detalj ( nakit, torbicu) ili se strogo vodite time da svaku večer sve mora biti drugačije i bez ponavljanja?

– Naravno da jeste i to će se i dalje dešavati. Ponavljanje je majka znanja, pa tako je i u modi. Nije suština imati sve novo, nego znati iskombinirati pravi outfit. Osim toga, naša modna industrija nije ni blizu da bi si mogla priuštiti takav luksuz.

Nažalost, mnogi nikako da nauče da ispoštuju crveni tepih. Kada biste bili u mogućnosti da savjetujete one koji će se prošetati ispred Narodnog pozorišta, šta biste poručili damama, a šta gospodi?

– Dame koje baš ne interesira toliko moda, a pojavljuju se na crvenom tepihu savjetujem da izaberu ženstvenu girly haljinu stila Brigitte Bardot s kojom ne možete pogriješiti, a muškarci neka se drže odijela samo s nekim malim osvježenjem cipela ili tenisica koje odudaraju od ukupnog outfita.

martina saira editorijal6

Vi ste osoba koja diktira modne trendove u našoj zemlji…Kako se gradi dobar stil?

– Ne smatram se osobom koja diktira modne trendove, ja jednostavno volim eksperimentirati s odjećom i to je moja ljubav. Mislim da se stil ne gradi, ili se čovjek rodi s tim ili ne. Uvjerena sam da stručnjaci mogu pomoći i napraviti neko usmjerenje za osobe koje to žele.

Šta je, prilikom odijevanja, najčešće Vaša inspiracija?

– Inspiraciju apsolutno nalazim u svemu i u onim malim jednostavnim svakidašnjim stvarima koje nas okružuju.

Postoji li osoba čijem stilu se Vi divite? Ko?

– Postoje osobe čiji stil odijevanja volim, poput Lene Perminove, The Row sisters (Mary-Kate i Ashley Olsen), Victorie Beckham…

Najbolji modni savjet koji ste čuli?

– Da u modi ne postoje pravila i da je poželjno eksperimentirati.

martina saira editorijal

Šta je bila inspiracija editorijala čije slike gledamo?

– Inspiracija za ovo snimanje je manifestacija Sarajevo Film Festival. U dogovoru s modnim portalom Modamo.info odlučili smo napraviti fashion priču koja bi privukla sve ljubitelje mode, priču koja bi pokazala i bila mali nagovještaj kreacija koje smo u mogućnosti nositi samo za ovakvu gala manifestaciju. Želimo prikazati trud i rad naših profesionalaca u najljepšem svjetlu koje ono i zaslužuje.

Vi ste osmislili cijelu priču. Kako ste je nazvali?

– Priča je trebala prikazati spremanje jedne djevojke za crveni tepih i nazvala bih ju “dressing up”. Tražili smo samo jednu sliku koja bi bila naslov kolumne međutim uz odličan tim Ensara, Maje i fotografa Armina Čole, snimanje je samo postavilo svoj tok i po meni je ispala jedna lijepa priča koja je dokaz da u našoj državi možemo pomjeriti granice.

 

Short and sweet

1. Boja luksuza je… bijela
2. Uspješno zavodim …s osmijehom.
3. S (Agent Provocateur) nema greške!
4. Zašto volimo visoke muškarce i visoke pete?
– Ja volim samo jednog visokog muškarca i sve visoke pete koje mogu s njim nositi.
5. Vaša mala beauty tajna?
– Osmijeh.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti