Skandal na dodjeli za Miss: Pobjednica vrijeđala druge takmičarke na vjerskoj i nacionalnoj osnovi

Piše: Redakcija

Australsko-filipinska tv voditeljica i manekenka Catriona Magnayon Gray nova je Miss Universe. Takmičenju koje je održano u Bangkoku prethodio je skandal koji je izazvala predstavnica SAD Sarah Rose Summers. Američka predstavnica je u svojim izjavama par dana prije održavanja finalnog takmičenja prozvala predstavnice Kambodže i Vijetnama i to samo zbog toga što ne govore engleski jezik. U nekoliko video klipova koje je objavila, ona se podsmijevala predstavnicima dviju zemalja, što joj nije bilo dovoljno pa je na društvenim mrežama podijelila snimke na kojima imitira svoje kolegice.

Nakon što je objavila pomenute snimke, Sarah je naišla na brojne kritike publike širom svijeta koji su osudili njene komentare i video klipove, a veći njih istakla je kako je njeno ponašanje krajnje vulgarno i rasističko, te da nimalo ne priliči jednoj misici koja predstavlja svoju zemlju. Ubrzo se oglasila i sama misica koja je pokušala da se opravda, ali na prilično neiskren način, što je dodatno razljutilo mnoge.

-U trenutku kada bi trebalo da se divim hrabrosti svojih sestara, ja sam rekla nešto što može da bude pogrešno protumačeno kao nepoštovanje, i zbog toga se izvinjavam. Voljela bih priliku da lično porazgovaram sa misicama Vijetnama i Kambodže, kako bismo riješile stvar.

View this post on Instagram

The moment I stepped on stage at @missuniverse in swimsuit was different than any other time before. I never would have thought that in all years of my life, I would undergo body shaming during my time as Miss USA! It’s crazy to think this could be, right? Earlier this year, after walking in NYFW, I was bombarded on social media with comments like: “miss USA needs a diet” “so fat” “🐷 oink oink oink.” It’s disturbing to think of all the people who read these comments and innately questioned their own bodies. No wonder the number one fatal mental illness in the US is eating disorders. If I were honored to be selected as your next Miss Universe, I would serve as a global spokeswoman for female empowerment – from gender equality, to educating on simple strategies to have better self image by ditching comparison and having a healthy balance between food and fitness because we all deserve to feel confidently beautiful 🧡

A post shared by Sarah Rose • Miss USA 2018 (@sarahrosesummers) on

Nakon održanog takmičenja za izbor Miss Universe, još uvijek nije poznato da li je predstavnica SAD uputila javno izvinjenje svojim kolegicama, te da li su o problemu razgovarale u “četiri oka”.

Pročitajte još