Kako su 30-godišnje žene izgledale ranije, a kako izgledaju sada

Piše: Redakcija

U prošlosti 30-godišnja žena se smatrala već odraslom damom, a tako je i izgledala. Danas kada pogledamo mladu djevojku ne možemo ni slutiti koliko ona ima godina, a kad pri tome kaže da je 30-godišnjakinja svi ostanu potpuno šokirani.

Naučnici su dokazali da srednje doba jedne žene počinje sa 35 godina, tako da ukoliko imate 30 i dalje spadate u skupinu mlađih osoba. Sa vama smo odlučili podjeliti misteriju o uzrastima, te želimo da na najbolji način razumijete koliko je žena u prošlosti bila drugačija za razliku od današnjih, koje u svakom slučaju više vremena posvećuju sebi.

Različito se razumije starosna dob

U prošlosti za 30-godišnju ženu vrijeme je stalo, a često su mogle čuti priče da je njena ljepota završila u tridesetima. To je bio za njih kraj zabave i sreće. Danas stereotipi su se promjenili i više se hne vodi računa o brojevima, nego se žene osjećaju mladima i pozitivnim razmišljanjem utiču na svoj izgled.

Imaju slobodu izbora

U prošlosti žena kada bi napunila 25 bila je prinuđena promjeniti kompletan izgled. Morala se odreći sebi veoma važnih stvari ali i odjeće koju je nosila poput kratkih suknji. Sada djevojke u 30-tima  još uvijek mogu nositi sjajnu odjeću, farbaju kosu u bilo kojoj boji, imaju pirsinge i još sve drugo što požele. Takav stil im pomaže da izgledaju svježe i mlađe.

Imaju drugačiji stav prema kozmetici

Dok su odrastale nisu imale blogere za ljepotu, a izbor kozmetike je bio poprilično ograničen. Međutim u posljednjih 15 godina situacija se drastično promjenila i ogromna količina kozmetike promjenila je naš stav o šminkanju. Danas mnoge žene svakoga dana koriste svoju šminku svakog dana čak i bez povoda. Zbog toga su moderne žene privlačnije.

Poštuju sebe

U prošlosti se govorilo ženama da moraju poštovati mišljenja drugih ljudi, pogotovo ukoliko su stariji. Dakle ukoliko bi vam prije 15 godina neka starija osoba rekla nešto vi biste se postidjeli i to bi potreslo vaše samopouzdanje. Danas se stereotipi mjenjaju i znamo da ukoliko je neko stariji od nas ne mora značiti da je i pametniji. Stoga slušaju njihove kritike ali ih ne uvažavaju. Prvenstveno poštuju sebe  i svoje mišljenje, a ovakav stav mnoge iznenađuje.

Pročitajte još