Bijeli Tartuf iz Italije prodat za 85 hiljada eura

Piše: Redakcija

Rijetka vrsta gljive Bijeli tartuf koji teži cijelih 850 grama prodat je nedavno na aukciji u Torinu za nevjerovatnih 85.000 eura, odnosno 100 evra po gramu. U mjestu Alba nadomak Torina svake godine održava se aukcija na kojoj se prodaju ove veoma rijetke gljive specifičnog ukusa i mirisa. Od sredine septembra pa do kraja januara u ovom kraju vrši se iskopavanje ove rijetke gljive.

-Karakterističan je jak miris, koji podsjeća na romantične susrete, šume, prirodu, što je veoma izazovno- izjavio je predsjednik talijanskog Centra za istraživanje tartufa Antonio Degiacomi, dodavši da je ovogodišnja berba bila jako kvalitetna.

Degiacomi je istakao da je ova sezona bila jako dobra, jer je bilo malo padavina u julu, ali dovoljno za tu vrste gljiva koja raste duboko pod površinom zemlje, uz korijenje nekih vrsta drveća.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti