Jelena Đoković: Nisam uvijek imala pare,kao studentica sam radila u kladionici

Piše: Redakcija

Nakon srednje škole Jelena je upisala prestižni Univerzitet Bokoni u Milanu, na kojem je diplomirala s najvišim ocjenama. Preselila se ubrzo u Monte Carlo kod Novaka, a potom i zaposlila u predstavništvu libijske naftne kompanije “Tamoli” u odsjeku za ljudske resurse. U međuvremenu je uradila i doktorat iz oblasti menadžmenta.

Ona je i direktorica Fondacije Novak Đoković koja brine o siromašnoj djeci Srbije.

Jelena rijetko daje intervjue, izdvaja se tek onaj za srbijansku nacionalnu teelviziju, odnosno emisiju “TV lica” u kojem je otkrila kako nije uvijek lagodno živjela, te da su ona i Novak veoma posvećeni jedno drugom i da su jedno drugom najveća podrška.

– On je iz nedjelje u nedjelju napredovao, i uspijevao u svojoj karijeri. Dokazivao je svoju vrijednost i kvalitet. A, ja sam naprimjer, to se studiranje oduži, jedan ispit, pa drugi, pa nikako kraja, a on jedan turnir, drugi turnir, sve tako nekako dobija potvrde, i onda smo mi od svakog mog ispitnog roka pravili kao da je grand slam, tako da smo i ja i on balansirali naše uspjehe, da ne bude da je on vredniji od mene, a ja manje vrijedna, nego smo uvijek bili u nekom balansu u vezi, da ne postoji tu neka dominacija, muško-ženska.

Uvijek smo poštovali jedno drugo i nikada nismo ugrožavali profesije, odnosno ono što smo željeli, ja sam željela da završim fakultet, da tražim posao, da se ostvarim u nekoj svojoj karijeri, on je želio da postane uspješan teniser – kazala je Ristić.

O sastancima sa Novakom tokom tinejdžerskih dana, mogla je samo da sanja, budući da su im avionske karte bile skupe.

– Organizacija naših sastanaka graničila se sa naučnom fantastikom. Ja sam bila studentkinja koja je jedva sakupljala novac da ode u inostranstvo, a on teniser koji nije imao para da finansira tako težak i skupocijen put. Avioni su za nas predstavljali svemirske letjelice koje nismo mogli da dostignemo. Dovijali smo se na sve moguće načine – rekla je Jelena.

Budući da nije dobila sportsku stipendiju za odlazak na studije u inotranstvu, snalazila se kako je znala. Jedno vrijeme je u Italiji radila u kladionici.

–  Jedno vrijeme sam radila u kladionici, kao šankerica, uplate su im bile tu, i onda oni sjede i pričaju, meni su davali bakšiš zato što su dobili tiket, kao sve časte, sve radnike, nisam se ovdje dugo zadržala, hvala Bogu, nisam imala potrebu. Također, bila sam i promoterka nekih događaja.

Svašta sam ja radila, i ništa mi nije bilo teško, sve je to za ljude. Prosto sam željela da rasteretim roditelje, nisam čekala da mi padne s neba.

Moji nisu bili sretni što sam ja radila, oni su željeli da mi priušte sve, međutm, ja sam željela više od onoga što su oni meni mogli da priušte, a nisam željela da ih krivim za to što oni ne mogu da mi priušte, već sam prosto uradila ono što ja želim; evo ne možeš to da mi priuštitš, ali ja ću da radim i samostalno ću to da dostignem.

Tako da, zbog toga škola, zbog toga uspjesi na mom planu – iskrena je Jelena, danas među pet najljepših žena slavnih tenisera.

Svojim šarmom osim Novaka oduševljava i modne urednike. Tako joj je Anna Wintour, u američkom Vogueu posvetila tri strane na račun njenog istančanog modnog ukusa.

 

Pročitajte još