Bruce Springsteen: Možda bi bilo bolje da su me smjestili u bolnicu

Piše: Redakcija

Američki rock muzičar Bruce Springsteen izjavio je kako se više od 40 godina borio s depresijom, naglasivši kako je tokom cijelog života imao jako loš odnos sa ocem Dougom. Muzičar je memoarima koje je nazvao po svojoj pjesmi “Born to Run” opisao teške životne situacije u kojima se nalazio. Bruce čija je karijera obilježena velikim uspjesima i popularnošću koju je stekao kod publike, priznao je da je iza scene godinama bio potpuno izgubljena osoba, kojoj je prijetila katastrofa. On je u knjizi istakao kako je dva puta u životu doživio nervni slom. Prvi put to se dogodilo 1982. a drugi 2009. godine.

Kada je imao 32 godine, objavio je album “Nebraska”, nakon čega je s prijateljem krenuo na putovanje od New Jerseya do Los Angelesa. Zaustavili su se u jednom teksaškom gradu gdje je bio sajam. Kantri bend je svirao na bini, zaljubljeni parovi su plesali, djeca su vrištala na toboganu, a Bruce je najednom počeo da vrišti. Još uvijek nije siguran šta se tamo dogodilo i zašto ga je baš taj prizor naprosto slomio.

-Pijem više različitih lijekova koji me drže uravnoteženim, bez njih bih imao dramatične promjene raspoloženja. Zato moram pažljivo posmatrati djecu, a s njima stvarno imam sreće. Bilo je toga u našoj porodici i mnogo prije mog oca- izjavio je Springsteen.

Nakon prvog nervnog sloma, Springsteen je postao otac, a taj trenutak promijenio je njegov život. Njegov otac došao je u bolnicu kako bi vidio unuče, kada je priznao Brucu da nikada nije bio dobar prema njemu. Nakon toga, njihov odnos postao je mnogo bolji, a sam Bruce je priznao kako je pored rođenja djeteta, za njega to bio jedan od sretnijih trenutaka u životu.

View this post on Instagram

"As a songwriter, a humanitarian, America's rock and roll laureate, and New Jersey's greatest ambassador, Bruce Springsteen is, quite simply, The Boss. Through stories about ordinary people, to Vietnam veterans to steel workers, his songs capture the pain and the promise of the American experience. With his legendary E Street Band, Bruce Springsteen leaves everything on stage in epic, live, communal live performances that have rocked audiences for decades. With empathy and honesty, he holds up a mirror to who we are, as Americans chasing our dreams, and as human beings trying to do the right thing. There's a place for everyone in Bruce Springsteen's America." – Bruce Springsteen's official Presidential Medal of Freedom citation

A post shared by Bruce Springsteen (@springsteen) on

-Sve što znam jeste da s godinama neraspoređeni teret koji nosimo na duši postaje sve teži. Prije mnogo godina izgradio sam dobar odbrambeni mehanizam kako bih izdržao stres djetinjstva, no to je prestalo biti korisno i počeo sam zloupotrebljavati sve što sam naučio kako bih se izolovao, kontrolisao druge i suzbijao svoja osjećanja dok to nije postalo stvarno štetno– rekao je Springsteen, nakon čega je bio primoran potražiti pomoć psihijatra.

Bruce Springsteen do sada je izdao 17 studijskih i pet live albuma. Poznat je po energičnim nastupima, a u dosadašnjoj dugogodišnjoj karijeri održao je na stotine koncerata širom planete.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti