Nakon teške bolesti preminuo tvorac Spužva Boba

Piše: Redakcija

Tužnu vijest o smrti tvorca Spužva Boba, jednog od napoznatijeg lika našeg djetinstva, objavio je danas na društvenim mrežama Nickelodeon. Kako piše Variety, uzrok smrti bio je ALS, za koji je Stephen Hillenburg otkrio da mu je dijagnosticiran u martu prošle godine.

– Želio sam da ljudi čuju direktno od mene da mi je dijagnosticiran ALS. Svako ko me zna, zna da ću nastaviti raditi na Spužva Bobu Skockanom i mojim drugim strastima dok god mogu – izjavio je tad u saopćenju, kojim je također zamolio na privatnost u toku teških vremena za njega.

Rezultat slika za stephen hillenburg spužva bob

ALS je neurološko oboljenje koje rezultira paralizom mišića, najčešće pogađa osobe srednjih godina, a većina oboljelih ne preživi više od pet godina nakon dijagnoze.

Diplomirao je  eksperimentalnu animaciju u Kaliforniji 1992. godine, a vrlo brzo počeo je osvajati nagrade za svoj rad. Nakon toga zaposlio se u Nickelodeonu, gdje je vodio, pisao i režirao Rocko’s Modern Life. Prije nego što je dobio puno radno vrijeme posvetio se showu koji će postati Spužva Bob Skockani. Prva epizoda emitovana je na Nickelodeonu 1999. godine, a nakon toga nastalo je skoro 250 novih epizoda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti