Amra Zulfikarpašić: Protiv depresije se borim ustanovom koja se zove kafana

Piše: Redakcija

Njega kože

Životni tempo mi je ubrzan, tako da nemam tokom dana vremena da se bavim sobom. Sve što činim za sebe i svoju kožu dešava se nabrzinu, kad obavljam jutarnju rutinu ili kad se odmaram navečer. Koristim slobodne trenutke, te uglavnom uz televizijski program obavljam njegu kože prije spavanja.

Njegu kože kod kuće ne bih mogla zamisliti bez dobre noćne kreme i velike količine mlijeka za tijelo. Kremu za lice i losion za tijelo često mijenjam, trenutno volim “Teosyal” kremu, koju kupujem u Maloj klinici. Nije jeftina, ali prilično dugo traje, tako da se isplati. Volim “L’Occitaneov” gel za tuširanje i mlijeko za tijelo s mirisom verbene, ali trenutno imam profesionalne preparate koje sam dobila od prijateljice Dine Mutevelić, vlasnice salona “Estetika”. Ona me povremeno snabdijeva vrhunskim prizvodima koji nisu dostupni u prodaji.

Sa serumima nemam nikakvo iskustvo, jer kad god želim da se “rekuperam”, idem u “Estetiku” i uvijek Dini pjevam onu lijepu pjesmu: “Hajde uzmi me sa sobom, uradi mi sve što znaš”. Ponekad se zaista osjećam zgužvano, pa me ona raspegla.

Najjednostavnije i najbrže skidanje šminke je uljnim maramicama uz obavezno umivanje poslije toga. Ne koristim losione, jer mi isušuju kožu.

Žene griješe kad kupuju jeftinu kozmetiku, jer koža treba hranu i vlagu kao i zemlja, inače se brzo suši. Ja volim da mijenjam kreme, jer svaka sadrži nešto drugo. Ne volim one što ostavljaju slojeve voska na koži i ne daju joj da diše. Dobra krema je zlata vrijedna.

Kozmetički tretmani

Volim da idem na kozmetičke tretmane. Tada se odmorim i opustim, a osjećaj da sam učinila nešto dobro za sebe ispunjava me zadovoljstvom. U “Estetici” uvijek nabavljaju nove aparate i najbolje preparate, tako da od srca preporučujem ultrazvučni piling i tretman kisikom uz “Oxynergy Excellence”, čije rezultate vidite odmah! Koža je čistija, zategnutija i osvježena, uz poboljšanu cirkulaciju i vlažnost. Šta drugo treba ženi mojih godina.

Najbolja depilacija je…

Imam sreću da nisam maljava, tako da uvijek preporučujem strpljivo čupkanje pincetom kod kuće u fotelji uz tv-program. Druga fantastična varijanta stiže s Istoka, a sastoji se od ukuhanog šećera i limuna. Nabavljala sam to u Istanbulu, a ponekad i sama pravila. Efikasno i trajno. Sada sam gotovo potpuno očerupana. Iskorijenila sam tu napast.

Njega kose

Kod frizera se šišam i farbam. Ponekad i to radim sama, jer rijetko imam vremena da provedem tri sata u frizeraju. S nekim preparatima za kosu imam loše iskustvo, pogotovo sa šamponima. Najradije koristim “Kerastazu” i ponekad masku u frizerskom salonu po izboru frizera. U ljetnom periodu moram kosu osvježavati, te koristim sve što mi je pri ruci, najčešće maslinovo i arganovo ulje.

Iznenadni poziv na večeru, a kosa nije baš najčistija? Kad mi nije čista kosa, osjećam se loše i radije odbijem večeru. Meni je kosa vrlo važna u kompletnom imageu. Mora biti, ako ništa drugo, a ono uvijek čista. Treba biti dobro ošišana i onda pranje može biti u zadnji čas, kosa mi je potpuno ravna i uvijek se lako složi.

Make UP

Već dugo godina vjerujem samo “Lancome” kozmetici. Kad god odstupim od toga, jer me nagovore u prodavnici, pokajem se. Zato u mom neseseru preovladava “Lancome”: crna mekana olovka za oči (Lancome), eyeliner (Bourjois), rumenilo (Lancome), sjene u boji (Guerlain), obavezna crna sjena (Lancome), puder s korektorom (Lancome, teint visionnaire), još jedan puder malo svjetliji i blaži (Tein idole ultra, Lancome), olovka za usne (Lancome), obavezno nekoliko karmina, puder u pahu (Bear mineral).

Dnevni make-up ne bih mogla zamisliti bez pudera, karmina i eyelinera. S obzirom na to da imam trajnu (tetoviranu) šminku na obrvama i ustima, koju mi je stručno (mineralnim bojama i bezbolnim Long life liner aparatom) uradila moja bivša studentica dizajna Anja Abadan, skratila sam proces šminkanja. To mi je urađeno tako da izgleda potpuno prirodno, a ja sam od onih što ne idu ni u granap bez šminke. Sada sam taj problem riješila. Volim kad se ujutro pogledam da sam OK. Iako kažu da brendovi nisu važni, vjerujem u provjerene stvari. “Lancomovi” tečni puderi, olovka za usne i karmini su nepogrešiv izbor.

Moja majka je uvijek govorila: “Šta bi ti da nestane šminke”? Znala je da mi je to bila noćna mora za vrijeme rata u Sarajevu. Puno se šminkam i ne vjerujem onim šupljim pričama da je najbolja prirodna ljepota. Kao dizajnerica smatram da nam šminka služi da potcrtamo ono što nam je najljepše i da prikrijemo nedostatke. Da izbalansiramo svoje lice i da ga učinimo izražajnijim. Ja se šminkam ujutro, kao i navečer. Navečer malo jače, ali ne ustručavam se isto toliko šminke nabaciti u rano jutro. Ko zna gdje će me dan odvesti?

PARFEMI

Često mijenjam parfeme, jer kad se naviknem na određeni miris, više ga i ne osjetim. Trenutno imam divan Chanelov “COCO Mademoiselle” i Lancomeov “Tresor”. Onima koji putuju preporučujem da pronađu Jean-Louis Cherrer, nema svugdje, ali vrijedi se potruditi.

HOME MADE

Maska za kosu koja se koristi samo kad imate vremena, a koja se sastoji od sljedećih sastojaka: Sok od pola glavice luka, kašika maslinovog ulja, jedan istucan Bayerov aspirin, med, žuman,ce; utrljati u tjeme kose, držati što duže; pospješuje cirkulaciju i daje kosi sjaj.

Nedavno mi je prijateljica donijela iz Maroka arganovo ulje, primijetila sam da je dobro za kožu i za kosu. Kupila sam kutijicu “Nivea” kreme i pomiješala arganovo ulje s kremom da bih hidrirala ulje. Dodala dvije kapi limuna i nekoliko kapi vode. Zadovoljna sam rezultatom tog eksperimenta.

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Rijetko doručkujem, jer mi doručak jednostavno ne prija, ali da bih pokrenula metabolizam i imala dovoljno energije, pravim sebi energetske napitke od voća. Najdraži mi je moj “čarobni napitak” koji se sastoji od: jogurta, avokada, jedne banane, kašike meda i komadića đumbira. To izmiksate štapnim mikserom ili blenderom, popijete jednu čašu, a ostalo podijelite s nekim ili ostavite za sutra u frižideru. Osjećat ćete se kao Popaj. Puni energije i lagani.

Zdravlje

Iskreno da kažem, svakodnevno “rintam”, a na zdravlje često zaboravljam. Moja je sreća što volim voće i povrće i što mi je to uvijek na meniju. Ne jedem nikad količinski puno, ne volim masno i trošim samo maslinovo ulje. Najlakše mi je napraviti lešo ribu i povrće, to mi je uvijek hit dana, ali kad se zanesem poslom, ćevapčići i pita su nezaobilazna brza hrana.

Naš ministar zdravlja, a i veselja, rekao je da nema zdravih ljudi, samo ima nepregledanih. Ja mislim da sam zdrava, genetika mi je dobra, ali nikad se ne zna, dok se ne pregledam. Mislim da sam u ovom momentu, kucam o sto, zdrava!

Dodaci prehrani i eco uzgoj

Ne vjerujem da se vitamini mogu nadoknaditi tableticama, ne pijem ništa osim, ponekad kalcij, radije kupujem vitamine na pijaci nego u apoteci.

Povrće uzgajam sama, ponosim se svojim vrtom i to mi predstavlja veliko zadovoljstvo. Već sam posadila sve što mi treba: salatu, luk, rotkvice, rukolu i špinat, tako da već berem te proizvode. Paprike, paradajz, brokole i tikvice dolaze kasnije. Prošle godine sam uzgojila sto kilograma raznih sorti paradajza. Cijelu zimu sam imala neke od svojih proizvoda. Pravim džemove, sokove, šalše, sušim paradajz… Sve savjete i recepte skidam s interneta. Kad kupim salatu na pijaci, ne znam je li rasla pored autoputa i čime je gnojena. Ne želim da mislim na takve stvari, radije uzmem lopatu u ruke. To je fantastična rekreacija i užitak.

VJEŽBA

Najdraže mi je plivanje, ali za to imam najmanje prilike. Vježbam vježbu koja se zove Pet Tibetanaca. To je vježba koja se ne smije prekidati, jer ako prekinete morate ići ispočetka. Ja stalno prekidam, ali i počinjem ponovo.

DIJETE

Nisam nikad bila na dijeti duže od dva dana. Čim pomislim na dijetu, apetit mi se pojača. Mislim da je najbolja dijeta prestati jesti više nego što treba. Izbaciti kruh i masnoće, za večeru grickati bademe i piti mnogo limunade bez šećera. Kad jedan dan pretjerate s jelom, sutra nemojte gotovo ništa jesti. Ja dugo godina imam uvijek istu kilažu. Nekad kila, dvije, gore ili dolje. To riješim prestankom prežderavanja, što ponekad činim pasionirano.

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… ustanovom koja se zove kafana. Volim kafanu, pravu kafanu gdje se sjedi do jutra. Ja sam od onih što zaključaju objekat s konobarom. Volim da se družim s raznim ljudima, smijem i veselim.

Nemam anksioznih epizoda, osim što se ujutro presvučem više puta dok ne izađem. Sve što izvadim iz ormara ostavim za sobom, tako da me sve to dočeka kad se vratim i onda svaki dan iznova slažem ormare.

Nemam dnevnu rutinu, moji su svi dani različiti, tako da sve što živim i preživljavam i lijepo i ružno smatram normalnim životnim ritmom. Prirodno sam vedrog duha i nikad se ne žalim, jer kad se stalno žalite, ponavljate tu mantru i ubjeđujete sami sebe da ste loše. Moja je mantra: živim u gradu “po mjeri čovjeka” i volim ovaj grad i ljude koje srećem, radim na divnom mjestu, radim s krasnim ljudima koje volim, zadovoljna sam svojim radom, volim prirodu i uvijek se divim onom što nam pruža. Zahvalna sam na svemu.

MUZIKOTERAPIJA

U mom djetinjstvu muzika je bila sastavni dio života. Mama je lijepo svirala klavir i harmoniku, sestra, rođaci, a i ja pomalo. Svi smo išli u muzičku školu. Muzika mi je vrlo bitna u životu. Moj rođak Bojan je poznati jazzer.

Nije uvijek ista melodija koja me opušta svakog dana. Volim da se opustim uz muziku koju spada u klasiku, ali je i popularna. To je muzika koju slušaš i prepoznaješ instrumente, slušaš je kao priču da ti neko priča, zaista opušta.

Ono što čovjeka može pokrenuti da se popne na sto je klasični narodnjak. U određenim prilikama pristaju mi odlično narodnjaci. Naročito pjesma: “I tebe sam sit kafano, dabogda se pozlatila”. Nemam ništa protiv dobrog, sirovog folk derneka.

DUHOVNA HRANA

Često putujem, to mi je svako malo potrebno. Da udahnem neki drugi zrak. Da imam puno para, sve bih potrošila na putovanja.

Knjiga koja je promijenila moje svjetonazore? Imala sam nekad svoje favorite, knjige koje sam držala uz krevet i stalno iščitavala, podvlačila i pisala po marginama, to je bilo sve od Gabriela Garcije Marqueza, a knjiga “Moj život”, Henryja Millera, orginalno (My Life and Times) bila je sva ispisana i ispodvlačena. Ja sam bila njegova istomišljenica. Sada nejčešće posežem za stručnom literaturom, najčešće za knjigom Uvod u estetiku Ivana Fohta. To je moj bukvar.

Ljudi me uvijek nadahnjuju, volim kad vidim da je neko nešto dobro uradio, napisao, naslikao, to me uvijek raduje.

Ne želim da se mijenjam, jer ne znam zbog koga, zbog sebe ili drugih? Oboje ne može. Meni je bitno da ostanem svoja i da se odbranim od negativnih energija, da sačuvam svoj integritet, osobenost, lijepo raspoloženje, jer mi od toga zavisi i moje lijepo zdravlje.

Prošla sam kroz razne faze svoga odrastanja, a sada sam sigurna da što si bolja, to ti je teže. Ljudi dobrotu ne prepoznaju, misle da si glupa ili luda i na osnovu toga formiraju ponašanje prema tebi. Ne bih se mijenjala nikad na svoju štetu!

STRASTI

Moja najveća strast je moja profesija. A najteže mi je kontrolirati ljutnju. Imam visok prag tolerancije, rijetko se ljutim, trudim shvatiti i razumjeti, ali kad nešto ode predaleko onda puknem. Tada je najbolje da odem i strpljivo sačekam da prođe vrijeme i samo se pokaže da li sam ispravno postupila.

PIĆA

Kafa ili čaj? Čaj, definitivno! Kafa, vrlo rijetko! Nije baš damski, ali pijem žestoka pića, najčešće votku s pola limuna i ledom, nemam ništa ni protiv viskija, lozovače, dobrog konjaka… može sve!
Živjeli!

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti