Edin Gali: Na svijetu nema ljepšeg od mirisa djeteta

Piše: Redakcija

Stotinama kilometara dalje od stadiona “Maracana” u Rio de Janeiru, gdje su naši Zmajevi branili boje Bosne i Hercegovine u utakmici protiv Argentine, negdje u predgrađu Los Angelesa najuspješniji bh. glumac u Hollywoodu Edin Gali bio je najglasniji navijač u društvu koje je okupio u svom porodičnom domu. Više nego išta ovaj “Ljuti Krajišnik” želio je tog dana biti uz Zmajeve na “Maracani”, no zbog roditeljskih obaveza, navijačke je ovog puta ostavio po strani. Edin je, naime, u maju drugi put postao otac, a supruga Semira obradovala ga je rođenjem kćerkice. Jedna djevojčica, uz dvogodišnjeg dječaka Alija, bila je sve što su Edin i Semira mogli poželjeti, kako bi njihova sreća bila potpuna. Uz suprugu je bio sve vrijeme, pa i onda dok je bila u porođajnoj sali. To bi, kaže, Edin trebao proći svaki muškarac, jer bi tek tada shvatio kroz kakav bol prolaze majke dok ih donesu na svijet.

Iskrene čestitke na rođenju kćerkice. Kada ste postali otac drugi put? Opišite nam taj prvi osjećaj kada ste svoju kćerku uzeli u naručje.

– Otac, drugi put, postao sam 17. maja u 4 sata i 19 minuta ujutro, kada je na svijet došla moja kćerka Imani. Poslije rođenja našeg sina Alija, Semira (supruga op.a) i ja smo mislili da se osjećaj koji smo doživjeli kada smo ga prvi put uzeli u naručje nećemo više nikad moći ponoviti. To je toliko snažna ljubav da te, naprosto, boli nešto u plućima. No, kada je na svijet došla moja mala Imani, bio sam iznenađen kada sam osjetio ono isto što i prije nepune dvije godine. Onaj isti bol u plućima se vratio. Pa, tek onda taj nježni bebin miris, koji, vjerujem, vječno ostaje u našim nozdrvama i mislim da na svijetu nema ljepšeg mirisa od svog djeteta. I kada sam je uzeo u naručje prvi put i zovnuo je njenim imenom, gledala me je kao da me već dugo zna.

edin gali porodica2

Kako ste reagirali kada ste saznali da je Semira u drugom stanju i da ovog puta nosi djevojčicu?

– Planirali smo drugo dijete odmah nakon rođenja našeg sina, samo smo čekali da prođe neko vrijeme, kako bismo bili uvjereni da će Semirina trudnoća biti sigurna i za bebu i za Semirinozdravlje. Naravno, idealno je kada ti Bog da i muško i žensko dijete, što se u našem slučaju i desilo. Već u 14. sedmici trudnoće smo saznali spol naše bebe. Nismo mogli skriti sreću i to smo sa svima podijelili, iako je još bilo prerano da se sa sigurnošću to može reći. Kao otac, bio sam presretan i imao sam osjećaj da se ne znam zahvaliti dragom Bogu na svemu što mi je dao.

Kako je protekao porođaj, jeste li mu prisustvovali?

– Hvala Bogu, sve je proteklo u najboljem redu. Porođaj je trajao 17 sati i ja sam bio uz Semiru sve vrijeme. Ne bih to propustio ni za što na svijetu. I mislim da bi svaki čovjek trebao prisustvovati rađanju svoga djeteta, jer će samo tako shvatiti kroz šta sve žena prođe da donese dijete na svijet. Zaista, nema načina da se možemo odužiti svojim majkama samo za muku kroz koju su prošle rađajući nas.

Kako ste kćerki dali ime, koje je njegovo značenje, koliko dugo ste uopće tragali za savršenim imenom za svoju princezu?

– Našoj kćerki smo dali ime Imani, što znači “sudbina”. Interesantno je da je ona svoje ime dobila i prije nego smo saznali da je žensko. Semira i ja smo čitali na internetu o prelijepoj djevojčici Bosanki, Imani Mujakić koja je poznati model u Holandiji. Semira me odmah pitala da našoj bebi, ako bude djevojčica, damo ime Imani. Meni je u tom trenutku to prelijepo zvučalo i dileme nije bilo.

Poznato je da očevi i kćerke imaju posebnu vezu. Koliko ste slabi na svoju mezimicu?

– Slab sam na oboje svoje djece. Ne bih mogao nikako da ih razlikujem. Možda na Imani malo više pazimo, jer je još bebica, ali isto toliko se trudim da svom sinu pokažem što više ljubavi kao otac i mislim da to dobro radim. Ne znam kako će biti u budućnosti, ali kako je sad, mislim da će oboje biti uvijek jednaki u mom srcu.

edin gali porodica3 Slatka djevojčica je dobila ime Imani, što znači sudbina  

Kako je reagirao Ali kada je u dom stigla njegova mala sestra? Ima li ljubomore?

– Pošto je Ali još beba, mislim da on još nije svjestan šta se dešava, mada iz dana u dan, sve više se navikava na Imani. Čak je i zove “keka”. Ponekad osjetimo malu ljubomoru s njegove strane, ali to je normalno s obzirom na to da je uvijek bio u centru pažnje, pogotovo što je prvo unuče s obje strane.

Sigurno pratite utakmice Svjetskog prvenstva. U kakvoj atmosferi ste gledali prvi nastup naše reprezentacije na SP-u?

– Nestrpljivo smo očekivali početak utakmice. Taj dan sve smo pripremili za utakmicu već rano ujutro, tako da sve bude spremno kada nam dođu prijatelji koje smo pozvali kod nas da prate utakmicu s nama, iako su Amerikanci. Mislim da sam bio najglasniji…,(smijeh), a kako i ne bih kad sam Krajišnik.

Jeste li, možda, poznavali “Ljute Krajišnike”: Vildana, Hasiba, Almira koji su tragično nastradali?

– Nisam ih poznavao, ali svakako da me pogodila njihova smrt kao što je i mnoge druge. Bez obzira jesu li su oni Krajišnici ili ne, mene bi isto pogodilo, jer to su tri premlade duše da bi nas ovako rano napustile. Mogu samo da zamislim kroz šta su njihovi roditelji prošli i šta još prolaze. Neka im je vječni rahmet i da im dragi Allah podari sve ljepote Dženneta.

edin gali porodicaMali Ali se iz dana u dan navikava na dolazak bebe  

Jeste li imali želju da idete gledati našu reprezentaciju Brazilu?

– Semira i ja smo planirali da idemo u Brazil i navijamo za naše Zmajeve uživo, ali naša Imani se rodila malo kasnije nego što smo očekivali. A ja, jednostavno, nisam htio da idem sam, jer sam sad najpotrebniji svojoj Semiri i našoj djeci. Ako Bog da, na sljedeće prvenstvo idu svi članovi porodice Gali. Naši reprezentativci su za mene već pobjednici samim tim što su nas doveli na SP. Ovo je mnogo značajno za našu državu, jer prvi put u historiji naša Bosna i Hercegovina je na SP!

Koliko se, uopće, SP prati u Americi?

– Definitivno se prati manje nego u Evropi. Sreća je što ima puno
stranaca, tako da svako navija za svoju zemlju, inače Amerikanci ne bi nikako ni pratili.

Prošle godine ste se pojavili na Sarajevo Film Festivalu. Možemo li Vas očekivati i ove godine?

– Nismo planirali posjetu Bosni ove godine, jer je Imani još mala, a ja ne volim nigdje da idem bez svoje familije.

Otkrijte nam šta se novo dešava u Vašoj karijeri? Radite li na nekim novim projektima ili ste se zasad posvetili očinstvu?

– Hvala Bogu, moja karijera i dalje ide svojim tokom napretka i presretan sam. Radio sam nekoliko projekata ove godine. Jedan od njih je i film s Ericom Robertsom, čije je snimanje završeno. Prije dvije sedmice sam radio “voice over” za film “Expendables 3”. Također sam snimio pilot za seriju koja bi se trebala snimati u New Yorku početkom augusta, ali ne znam još hoće li pilot odabrati i studio. Drugi pilot koji sam snimio je za animacijsku seriju ‘Puss in boots’, za koji također čekam potvrdu od studija. U toj seriji bih trebao glumiti francuskog mačka…,(smijeh). Trenutno sam u fazi potpisivanja ugovora s novom većom glumačkom agencijom, pa se nadam da će i rezultati biti bolji i veći u budućnosti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti