Ovo su namirnice bogate kalcijem koje su neizbježne u ishrani djece

Piše: Redakcija

Kada je ishrana djece u pitanju, roditelji najčešće griješe u odabiru namirnica koje su neophodne za razvoj organizma svakoga djeteta. Ukoliko se analizom utvrdi da organizmu nedostaje određenih vitamina i minerala, to se veoma lako mođe nadomjestiti dodatnim unosom zdravih namirnica. Kada je riječ o kalciju, njegov nedostatak najbolje se može nadoknaditi unosom raznovrsnih proizvoda. Kalcij je mineral koji pomaže u jačanju kostiju i mišića, a njegov nedostatak u organizmu najčešće izaziva hipertenziju, usporava rast i razvoj kostiju i koštane mase kao i kvalitet zuba. Kako do ovoga ne bi došlo, nudimo vam spisak namirnica koje će obezbjediti dovoljno kalcija organizmu djece ali i odraslih.

Mliječni proizvodi predstavljaju najbolji izvor kalcija. Sir, mlijeko, jogurt i ostali mliječni proizvodi zadovoljiće veliki dio potreba za kalcijem ukoliko se u organizam unose nekoliko puta sedmično. Ukoliko djeca ne vole konzumirati mliječne proizvode, možete im ponuditi mliječne proizvode u obliku šejkova ili voćnih jogurta ali sa što manjom količinom šećera.

Bez obzira koliko ih volite ili ne, riblji proizvodi predstavljaju jedan od najvećih izvora kalcija u prirodi. Konzervirana riba i sardine predstavljaju jednu od najzdravijih vrsta riba. Osim velike količine omega-3 masnih kiselina koje pomažu u razvoju mozga, bogate su i kalcijem i vitaminom D, što predstavlja idealnu kombinaciju.

Zeleno povrće, posebno kada je svježe i organske proizvodnje jedan je od većih izvora kalcija i drugih vitamina. Kelj, brokoli i blitva su povrće koje je poželjno na vašoj trpezi. Osim što jača imunitet, spanać je važan u borbi protiv manjka ovog minerala jer sadrži magnezij koji u organizmu zadržava kalcij.

Zastupljenost kalcija posebno je izražena u košticama susama i suncokreta. Ove namirnice pomažu da se reguliše gustina koštane mase, a pored toga, predstavljaju i odličan izvor magnezija, gvožđa i mangana, vlakana i vitamina B1.

Ono što mališani sigurno najviše vole svakako su svježi sokovi. Sok od narandže obiluje vitaminom C ali i kalcijem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti