Dan je postao kratak: Ženi je danas potrebno više od 24 sata za sve njene obaveze

Piše: Redakcija

Nakon brojnih naučnih istraživanja, došlo se do zaključka kako je savremenoj ženi potreban dan koji traje 28 sati kako bi uspjele završiti sve svoje obaveze. Prema jednom istraživanju, šest od deset žena reklo je da im je potreban duži dan i to za 3 do 4 sata. One su izjavile kako bi jedino tako uspjele da organizuju svoj dan. Na takav način, današnje majke mogle bi uskladiti svoje poslovne obaveze, porodične aktivnosti i društveni život.

Više od polovine od ukupno 2.000 žena koliko je učestvovalo u ovom istraživanju izjavilo je kako često žrtvuje sate spavanja kako bi ponekad našle malo vremena za sebe, da bi vježbale ili se družile sa svojim prijateljima. Rezultati ovog istraživanja govore kako većina ispitanih žena spava samo šest sati umjesto preporučenih osam. Zaposlene žene uglavnom su na radnom mjestu od 9 do 17 sati, a mnoge od njih su istakle kako često posao napuštaju tek u 19 sati.

Više od polovine ispitanih žena izjavilo je kako dan počinju ustajanjem prije šest ujutro, a na spavanje odlaze oko ponoći. Zbog ovakvog načina života često su premorene, teško se koncentrišu dok je fizički umor neizostavan. Ukoliko bi postojala mogućnost dana koji traje 28 sati, ispitanice su izjavile kako bi tada imale više vremena za odmor, porodicu i rekreaciju.

Pročitajte još