Nakon 38 godina: Ubica Johna Lennona priznao da ga je sram zbog svog zločina

Piše: Redakcija

Prošlo je 38 godina od kako je Mark David Chapman ubio jedno od najvećih muzičkih imena ikada, frontmena “The Beatlesa”, legendarnog Johna Lennona. Ovoga avgusta Odbor za pomilovanja po deseti put odbio je Chapmanov zahtjev za pomilovanje istakavši kako bi taj čin bio suprotan zakonskim odredbama. Chapman je po prvi put nakon ubistva Lennona svjestan onoga što je učinio, priznao da osjeća stid i da se kaje zbog svog postupka.

–Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, ali sada znam šta je sram– rekao je Chapman tokom saslušanja.

Iako je Chapman izrazio žaljenje i priznao da je ovim činom nanio nepopravljivu štetu, Odbor je bio izričit, te su odbili Chapmanov zahtjev za pomilovanjem. Članovi odbora izjavili su kako bi puštanje Chapmana na slobodu sigurno izazvalo revolt kod velikog broja poštovaoca lika i djela Lennona, a samim tim, bila bi mu ugrožena bezbjednost. Tokom saslušanja, prepričani su događaje od 8. decembra 1980. godine kada je nabavio Lenonov autogram, pa ga ubio nekoliko sati posle. Rekao je da se borio s odlukom da li da ga ubije ili ne.

–Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sjećam se da sam pomislio: “Hej, dobio si autogram na albumu potpisao ti ga je, samo idi kući”. Ali, nije bilo šanse da samo tako odem kući– izjavio je Chapman pred Odborom.

Iako sada ubistvo smatra besmislenim, Chapman je rekao kako je samo želio biti popularan, te da nije imao ništa protiv Lennona. No, kako je bio odlučan u namjeri, odabrao je šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka.

–Osigurao sam da ga meci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio– rekao je Chapman.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti