Dalal Midhat-Talakić: Prijatelji su vjerovali u mene i kad ja nisam

Piše: Redakcija

Na muzičkoj sceni nije je bilo punih šest godina. To je vrijeme, otkako je prestala postojati grupa “Erato”, Dalal posvetila porodičnom životu i odgoju svoje kćerkice May. No, na radost njenih prijatelja, publike, i svega onoga što bi bh. pop scena u njenom punom značenju trebala predstavljati, Dalal se vraća, ovog puta kao solist. Za prvi singl “Gdje sam ja”, čiju premijeru željno iščekujemo, napisala je i tekst i muziku. Bit će to lijep uvod u samostalnu karijeru koja bi, sudeći prema njenom talentu, mogla obilježiti ne samo bh. nego i regionalnu muzičku scenu. Neskromno i s punim pravom reći ćemo kako je došlo vrijeme za bh. Adele.

Nedavno ste najavili da krećete u solo vode. Mnogi će se pitati zašto to niste učinili ranije?

– Trebalo je mnogo vremena da se odlučim na taj korak, prvenstveno jer mi je nakon 10 godina aktivne karijere odgovarao mir koji sam pronašla, mogućnost da se posvetim porodici i drugim stvarima koje su me zanimale. Vratila sam se nastupima kada je moja kćerkica imala šest mjeseci, ali samo ako su ti projekti za mene predstavljali profesionalni izazov, tako da sam veoma pažljivo birala gdje i kada ću se pojaviti. Danas su na sceni sporedne stvari bitnije od muzike, pa mi je trebalo mnogo vremena da se odlučim da ponovo sjednem za klavir i počnem pisati za sebe. I odmah je nastala pjesma „Gdje sam ja” .

Također, koliko je za ovu odluku trebalo hrabrosti i šta je bila Vaša najveća motivacija da se odlučite za ovaj životni poduhvat?

– Kada ljudi čuju moj prvi single, vjerovatno će im sve biti jasno. S obzirom na to da sam ja autor, ta me pjesma u potpunosti predstavlja. Bilo je mnogo previranja u meni, i vjerovatno ništa od ovog ne bi imalo smisla da se dogodilo ranije. Sve se dešava s razlogom.

Čega se, kao solist, a posebno kao solist u BiH, najviše plašite?

– Situacija nije baš najsjajnija. Ali, kad je u posljednjih 30 godina bila sjajna? Ne bih se vratila na scenu da se plašim.

Kako su na ovu Vašu odluku reagirali Vaši bližnji i prijatelji?

– Vjerovatno se nikada ne bih ni vratila da nije bilo velike podrške mojih dragih prijatelja i porodice.

Je li bilo, a s obzirom na to da nas ima svakakvih, nekih negativnih komentara?

– Koliko ja znam, nije. A i ako ih bude, to je sasvim normalna stvar. Ne mogu me svi voljeti, niti se svima mora sviđati ono što ja radim.

Posljednjih godina posvetili ste se sasvim drugoj vrsti posla, u marketingu. Planirate li se time baviti i dalje ili ćete se posvetiti samo muzici?

– Zaista ne znam šta mi nosi sutra.

Kakvu Dalal sad možemo očekivati (promijenili ste image) i što je najvažnije, kakav muzički stil ćete njegovati?

– Nakon toliko vremena, neizbježno je da se sve mijenja. Moji saradnici, muzički ukus, autorski rad, vokal, a i moj fizički izgled… Najbitnije od svega toga je da sam imala sreću da snimam u “Long Play” studiju, i da je Mahir Sarihodžić aranžer i muzički producent singla, jer u potpunosti razumije ono što želim reći. Veliku zahvalnost dugujem i Mayi Sar.

Kome se, kada je riječ o solo karijeri, najviše divite, ne u smislu uzora, nego za koga smatrate da baš dobro vodi svoju karijeru?

– Dino Merlin.

Ko Vam je od kolega s muzičke scene bio najveća podrška u karijeri?

– Naravno, ko drugi nego Fuad Backović Deen, koji je uz mene od samog početka. Vjetar u leđa mi daju prijatelji koji se ne bave muzikom: Damir Kustura, Jaan Amir Alić, Haris Deliahmetović. Puno mi znače njihova podrška, iskustvo, savjeti i prijedlozi.

Kojim riječima su popratili Vaš povratak?

– Vjerujemo u tebe. Ti to možeš… I zaista su vjerovali u mene i kad ja sama nisam.

Pjevali ste pjesme za djecu, “Smiješne životinje” za BHT. Kako se to dopalo Vašoj kćerki? Voli li ona slušati mamu kako pjeva?

– To je bilo predivno iskustvo, May je oduševljena songovima. Voli slušati moje pjesme, i nauči tekst kada čuje da ih pišem ili vježbam za nastupe. Inače, jako voli slušati Jacquesa Houdeka i brbljaonicu Marija Drmaća.

A suprug? Šta je on rekao na Vašu odluku da se ponovo posvetite muzici?

– Suprug, kao i moja porodica, najveća su mi podrška u svemu što radim.

Snimili ste singl, autor ste teksta i muzike. O čemu govori Vaša pjesma? Hoće li nas rastužiti ili uveseliti? Dokle je snimanje spota i kako će sve to skupa izgledati, ako nije tajna?

– Iako je u osnovi ljubavna, može se protumačiti na više načina. Iskreno se nadam da će naći svoj put i to je jedino što je bitno. Spot je režirao Sanjin Manov, i uskoro će njegova premijera. U spotu se pojavljuje mladi sarajevski glumac Edin Avdagić.

Na estradi ste se pojavili kao dio grupe “Erato”. Aida Jašarević je bila i ostala Vaša prijateljica. Je li ona dolazi na neke od Vaših nastupa i šta kaže na odluku o solo karijeri?

– Aida je moja prijateljica, a pored toga smo i duple vjenčane kume. Provele smo deset najboljih i najluđih godina u grupi “Erato”, i toliko toga prošle zajedno, tako da je odluka i o prestanku našeg rada bila zajednička. Nismo nikad bile klasična grupa u kojoj dolazi do svađa, raspada, pogrdnih riječi, skandala, sve s ciljem neke medijske pažnje. Naprotiv, bježale smo od svega toga. Naravno da me podržala u mojoj odluci.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti