Pogledajte ko su favoriti: Nominacije za ovogodišnji evropski Oscar

Piše: Redakcija

U subotu su u Sevilli objavljene nominacije za ovogodišnju Evropsku nagradu (EFA). Listu nominiranih filmova, njih pet, predvodi poljski film “Hladni rat“ redatelja Pawela Pawlikowskog. Talijanski film “Dogman” redatelja Mattea Garronea ima četiri nominacije, kao i švedski “Grans”  redatelja Alija Abbasija te “Sretni Lazar” talijanske redateljice Alice Rohrwacher.

Film “Hladi rat” je crno-bijela melodrama. Prati destruktivnu ljubav muzikologa i talentovane pjevačice koji tokom 50-tih godina žive razdvojeni Željeznom zavjesom između komunističke Poljske i Pariza. Jednim dijelom, radnja se događa i u Jugoslaviji.

Redatelj Pawlikowski, Poljak koji je odrastao u velikoj Britaniji, već je jednom nagrađen evropskim Oscarom za svoj film “Ida”.

Image result for ida reditelj Pawel Pawlikowski.

“Dogman” je kriminalistička drama koja se događa u rimskom prigradskom naselju Magliana, a bavi se vlasnikom frizerskog salona za pse koji je nagovoren da sudjeluje u pljački.

Švedski “Grans” je film o ženi štakorici izvanrednog njuha koja služi graničnoj aerodromskoj policiji da nanjuši sumnjiv sadržaj u kovčezima.

Najslabiji rezultat imao je izraelski film “Foxtrot”, koji je u Veneciji osvojio Srebrenog lava.

 

 

 

Pročitajte još