Miralem Pjanić: Biser svjetskog fudbala

Piše: Redakcija

Baveći se analitikom destrukcije na ovim prostorima, Emir Hadžihafizbegović je izgovorio sjajnu rečenicu: “Filozofija života je uništiti ego. Kada to postigneš, cijeli svijet je tvoj”. Razmišljam o njoj dok mi iz Rima Miralem Pjanić objašnjava koliko je sretan što je Fudbalska reprezentacija BiH u Zenici pobijedila Litvaniju s visokih 3:0.

I kao da je neko drugi, a ne on, sa sjajna tri poteza BiH smjestio na prvu poziciju grupe “G”, bez i najmanje zadrške, uspjeh ne prepisuje sebi već kolektivu. Kako moraš biti veliki u svakom smislu da nakon onakve igre, u kojoj si praktično sve sam riješio kažeš: uredu, nekad sam zvijezda ja, nekad je neko drugi, najbitnije je da mi pobjeđujemo.

Zato je Miralem Pjanić za kralja Rima Francesca Tottija najbolji igrač italijanskog prvoligaša, zato ga želi veliki “Real” iz Madrida i zato je on za one koji se razumiju u igru od 90 minuta biser, ne samo domaćeg već i inozemnog fudbala.

Na jednom od foruma i socijalnih internet-mreža može se pročitati rečenica da ste Vi sada lider i kreator igre naše reprezentacije. Prija li Vam to čuti?

– Nisam to pročitao, ali drago mi je, naravno. Uvijek je ljepše da vas spominju po dobrom nego po lošem. Selektor (Safet Sušić,op.a) mi je dao poziciju koja mi odgovara, osim toga, posebno sam motiviran kada igram u dresu svoje zemlje. Međutim, ne ide dobro samo meni, već i mojim kolegama.

Ako već moram govoriti o sebi u tom smislu, onda je sigurno da nisam tip osobe koju mijenjaju golovi ili slava. Ako znaš šta je fudbal, da si jedan dan gore, a jedan dolje, i da ne znaš šta ti život sutra nosi, onda nema ni uzdizanja u zvijezde.

Dok sam bio mlađi, nisam mogao ni maštati da ću biti ovdje gdje sam danas.
Mnogo radim na sebi, ali ako se publici sviđam ovakav kakav jesam, onda se najviše moram zahvaliti majci i ocu.

Gdje oni danas žive?

– U Luksemburgu, imaju kuću, tamo su već 20-ak godina. Sa mnom su bili dok sam bio u Francuskoj, a kada sam došao u Italiji, ostali su u Luksemburgu.

Kako se brinete o svojoj porodici; majci, ocu, bratu Mirzi i sestri Emini. Njima, pretpostavljam, ne fali ništa?

– Ne fali sigurno. Međutim, ne viđam ih onoliko koliko bih želio, jer ne mogu tako često iz Rima putovati u Luksemburg. Zato oni dođu kod mene. Najljepše se osjećam kada sam okružen svojom familijom. Mi tada ne pričamo o fudbalu, i ja sam za njih samo Miralem, njihov sin i brat.

Kako ste se snašli u Rimu? Živite li u naseljima zajedno s drugim fudbalerima ili…?

– Postoje dva dijela u kojima žive igrači, jedan je bliže moru, a jedan je između mora i centra grada. Ja sam u ovom drugom dijelu. Kuća mi je bila prevelika, ipak sam samac, pa sam zato odlučio živjeti u stanu. Promjena iz Francuske u Italiju mi je značila. Osim jezika naučio sam mnogo o novoj zemlji, kulturi… Pravi korak je bio dolazak u Italiju.

Ko Vam kuha u Rimu? Znate li šta spremiti?

– Ne dao Bog da ja šta kuham, kuća bi se zapalila. Znam napraviti pastu, dakle, ta jednostavna jela, ali teže, ni slučajno. Idem vani s prijateljima na ručak, večeru… ili ručam u klubu. Dođem kući, odmorim se… Uvijek imam neku aktivnost.

Kakav odnos trener “Rome” Zdenek ZemanIgrač ima prema izlascima igrača? Dozvoljava li ostanak do sitnih sati?

– Ne, ne brani igračima te stvari. Njemu je važna igra na terenu. Iskren da budem, ovdje i ne izlazim tako često. U Rimu se prati svaki korak, postoji veliki pritisak medija. U slobodno vrijeme najbolje se provodim u Luksemburgu i Bosni.

Imate li neki ritual prije nego što izađete na teren?

– Nemam. Prije utakmice volim biti opušten, slušati muziku…

Vaš kolega, koji igra u dresu “Seville”, Ivan Rakitić, kaže da je zahvaljujući fudbalu kupio stan i dva auta. Šta ste Vi sebi najvrednije priuštili od novca koji ste zaradili?

– Roditeljima sam kupio kuću u Luksemburgu. U posljednje vrijeme ulažem u nekretnine. Zanima me to, a i imam ljude koji se brinu o tome. Što se tiče automobila, čekam isporuku “ferrarija”.

To je u stilu Zlatana Ibrahimovića. I on je specijalno za sebe naručivao “ferrari”?

– Znam za to. Volim auta i želio sam sebi to priuštiti. Uvijek sam sanjao o tome.

Kada već spominjemo Ibrahimovića, jeste li ga ikada privatno upoznali?

– Nisam nikada. Izuzev da smo jednom igrali jedan protiv drugog. To je igrač koji se ne viđa svake godine, već svakih 20 godina. Igrao je u najvećim klubovima svijeta. Sigurno pričamo o igraču koji je među tri, četiri najbolja na svijetu.

Volite li slaviti važne datume, rođendane…?

– Ne volim slaviti rođendane. Nezgodno se osjećam kada se stvari vrte oko mene. Ne volim u tom smislu biti u centru pažnje.

Otkrijte nam u čijem dresu ćemo Vas gledati nakon “Rome”. Madridski “Real” za Vas se ozbiljno zainteresirao?

– To još ne mogu reći. U narednim godinama želim biti u top deset klubova. U međuvremenu ću i dalje davati sve od sebe i raditi na svojoj igri.

Koliko poznajete Francesca Tottija?

– Godinu sam s njim svakog dana. Da pričam o igraču, suvišno je, svi znamo kakav je on fudbaler, ali kao čovjek on je za mene prijatno iznenađenje. Jednostavan je i uvijek raspoložen za šalu. Mnogo mi je pomogao i van terena da se uklopim u život u Italiji. On je kralj Rima, svi ga obožavaju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti