Jagoda Meth: Prva Facebook droga

Piše: Redakcija

Društvene mreže ponovo su preplavile vijest o novoj drogi u obliku jagode. Je li to samo lažna uzbuna ili svijetu prijeti pandemija nove droge, koja se prodaje putem Facebooka?

Dojava je bila tako zastrašujuća da je britanska policija morala obavijestiti i 80 škola u oblasti zapadni Oxfordshire o pojavi opasne droge Crystal meth u obliku jagode, a koju, navodno, nepoznate osobe dijele učenicima u blizine škola. Vijest koju je britanska policija dobila putem vlastite elektronske pošte izgledala je otprilike ovako:

– Dragi roditelji, molim vas, podijelite ovo. Pojavila se nova droga koju dileri dijele po školama, doduše najviše u Njemačkoj, ali vrlo brzo doći će i do nas. Zove se jagoda kvik ili jagoda met. Miriše na jagode, a izgleda kao gumeni žele bombon. Dostupna je i u drugim okusima, poput čokolade. Upozorite svoju djecu da nikad od nikoga ništa ne uzimaju. Ta droga je kristal met s okusom jagode i može ih ubiti. To je definitivno jedan od najružnijih i najkraćih puteva do smrti. Molimo vas, širite ovu vijest, tako da su svi roditelji i djeca na vrijeme upozoreni.

Istu poruku primili su i policajci s Novog Zelanda, no s dvije značajane razlike. Novozelandska policija nije ni prstom maknula kada je dobila „dojavu” da opasni dileri u dvorištima škola truju dječicu drogama koje podsjećaju na slatkiše.

– Policija poziva članove javnosti da izbrišu poruku i kontaktiraju lokalnu policijsku stanicu ako imaju bilo kakvih bojazni u vezi sa sigurnošću vlastite djece – stoji u šturom saopćenju novozelandskih snaga reda.

Policijsku uzbunu u Velikoj Britaniji i saopćenje policije s Novog Zelanda izazvala je ista poruka. Razlika je samo u vremenskom rasponu od cijelih šest godina. Novezelanđani su vijest o pojavi „Jagoda metha” primili u aprilu ove godine, a Britanci u martu sada već davne 2008. Kako je to moguće?

Virtualna poruka koja saopćava da se u blizini škola pojavljuje nova, smrtonosna droga umotana u nevino pakovanja voća, slatkiša ili čokoladice, pojavila su u SAD-u tokom 2007. U prvo vrijeme je senzacionalna poruka širena putem maila, a kasnije i putem društvenih mreža, te je tokom proteklih sedam godina mijenjana samo u detaljima, no efekt je uvijek bio isti. Kada bi se pojavila vijest o novoj , opasnoj drogi umotanoj u neko slatko pakovanje, Regionom bi zavladala panika, kako među medijima, tako i među roditeljima, no uzbuna bi srećom uvijek bila lažna. Britanska policija je 2008. morala uputiti izvinjenje javnosti zbog lažne uzbune.

– Želimo se izviniti zbog bilo koje bespotrebne brige koju smo stvorili školama ili roditeljima, šaljući upozorenje o drogi koja ne postoji – izvinjavala se prije pet godina tamošnja policija.

Kada je prije otprilike mjesec i po vijest o Jagoda methu stigla na Novi Zeland, jedan je tamošnji revnosni direktor škole svoju ustanovu oblijepio upozorenjima o pojavi opasne droge. No, ubrzo je bilo jasno da je riječ o lažnoj uzbuni i uzemirena školska javnost je smirena novim saopćenjem da „Jagoda/quick meth” ne postoji.
Istina je, naravno, drugačija i mnogo strašnija.

 Yaba: Smrt s okusom jagode

Tarik (24) iz Dhaqe, glavnog grada Bangladeša, ovisnik je o sintetičkim drogama koje osvajaju „na juriš” ovaj siromašni region. Njegov porok se zove Yaba i vrlo je popularan narkotik u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

– Danas svako prodaje Yabu, možete je naći s druge strane ulice. Prije četiri ili pet godina to je bilo rijetko, ali sada je opasno. Yaba drogu možete naći bilo gdje – kaže ovaj mladić zarobljen u paklu droge.

Nesretani Tariq je, inače, član centra za odvikavanja od droga, no rehabilitacija nije pretjerano uspješna. Kada su u augustu prošle godine novinari “Guardiana” upoznali Tariqa, on je već drugi put bio na rehabilitaciji u instituciji CREA. Tarun Kanti Gayen, psiholog i direktor ove institucije, tvrdi da se tržište narkotika promijenilo. Stare, dobro poznate droge više nisu u modi.

– Sve do sredine 2011., gotovo 80 posto naših klijenata bili su ovisnici o heroinu. Danas, 70 posto njih su uživaoci Yaba droge. Preprodavači ili dileri potiču potražnju, donose Yabu, mladi ljudi nasjedaju na to i bivaju ulovljeni – kaže Gayen.

Yaba droga nije ništa nego klasični metaamfetamin, Crystal Meth, opasna sintetička droga koja se ovdje pojavljuje u veoma „čistom”, smrtonosnom obliku, sa 95 posto u mješavini. Ostatak smrtonosne smješe je uglavnom kafein koji ovisnicima pomaže da ostanu budni i po nekoliko dana. Ipak, najzanimljivije u cijeloj priči o Yaba drogi jeste njeno „pakovanje”. Ona najčešće dolazi u obliku čokoladnih bombonica ili bombona s oblikom i okusom jagoda. Dileri ih pokušavaju prodati djeci i mladima, i to putem Facebooka, tvrde tajlandske vlasti.

– Proizvođači Yaba droge pokušavaju promijeniti svoj proizvod kako bi zadovoljili zahtjeve ciljanih grupa… Ovi okusi pomažu ovisnicima da lakše konzumiraju drogu, ali to može itekako naštetiti njihovom nervnom sistemu – kaže dr. Viroj Verachai, iz tamošnjeg glavnog instituta za liječenje ovisnosti.

Yaba u tajlandskom slengu jednostavno znači – luda droga. Pojavila se krajem osamdesetih i početkom devedesetih i polako preuzimala primat nad konkurentskim heroinom. Bilo ju je lakše proizvesti i distribuirati, a dilerima je donosla više profita nego heroin. Godine 2003. tajlandski premijer Thaksin Shinawatra objavio je rat Yaba drogi, a policija je dobila ovlasti da bez suđenja ubije svakoga za koga se posumnja da koristi ovu opasnu supstancu. Ipak, već je bilo kasno. Yaba, droga s okusom jagode i čokolade, ušla je u sve slojeva tajlandskog društva. Drogiraju se i budistički svećenici, ali i tamošnje teen-zvijezde. Yaba droga, koja se proizvodi u takozvanom zlatnom trouglu na granici Burme, Tajlanda i Laosa, prije 11 godna krenula je u smrtonosni pohod na jugoistočnu Aziju. Ni siromašni Bangladeš nije pošteđen. Tarique (24) kaže za Huffington Post da je ovu drogu probao na vjenčanju svog brata.

– Uzimao sam je da bih se družio s prijateljima i vrtio okolo, samo da se zabavim – ali nakon duže vremena to me je promijenilo, promijenilo me mentalno. Nakon što sam to uzimao, nisam želio pričati s bilo kim. Bio sam u potpunosti sam… Ludio sam zbog najmanjeg zvuka… Paranoja potpuna – kaže liječeni ovisnik Tarique.

Nakon što je potrošio roditeljski novac namijenjen za njegove studije, a radilo se o 3750 dolara, što je Bangladešu pravo bogatstvo, Tarique je pobjegao od kuće. Drogu je nabavljao tako što je i sam postao diler. Ipak, jednom se tokom primopredaje droge pojavila policija i uhvatila nesretnog Tariqa sa 700 tableta amfetamina Yaba.

– Plakao sam danima. Pakao je bolje mjesto od zatvora – kaže Tarique.

To je samo politička moneta

Izašao je poslije samo tri sedmice, nakon što njegova porodica podmitila sudiju. I ovaj nesretni ovisnik, ali i drugi posmatrači, tvrde isto. Za pandemiju Yaba droge u jugoistočnoj Aziji kriva je korupcija. Granice su porozne i slabo čuvane, policija slabo obučena i potkupljiva. Tokom 2012. bangladeška policija zaplijenila je blizu tri miliona Yaba tableta, Ipak, vlasti u Tajlandu vjeruju da je to tek deset posto od ukupne sume koja je iz Tajlanda prokrijumčarena u Bangladeš. Na drugoj strani, Bangladeš je „obećana zemlja za drogu poput Yabe.
Zemlja ima gotovo 150 miliona stanovnika, tri puta više nego Tajland, i ima ekonomiju koja godišnje raste po stopi od šest procenta, što Bangladeš stavlja među azijske zemlje koje se najbrže razvijaju. Ekonomski rast je stvorio i novu srednju i višu klasu, koja očajnički traži zabavu. Bangladeš je dominantno muslimanska zemlja, sa zakonima koji apsolutno zabranjuju upotrebu alkohola. Razmaženim sinovima novopečenih bangladeških bogataša, petkom uvečer zabavu tako obično predstavlja konzumiranje Yaba droge, smrtonosnih tableta s okusom jagode ili čokolade.

No, ni ovdje droga nije samo droga. Ona je oduvijek bila politička moneta i izvor finansiranja raznih političkih pokreta i grupa. Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća afganistanski borci protiv sovjetske okupacije finansirali su svoju borbu prodajom opijuma, glavne sirovine za proizvodnju heroina, naravno uz blagoslov SAD-a. Razne militantne, antikomunističke, posebno anti-kineske militantne grupe, decenijama su se finansirale prodajom opijuma.

– Mi se moramo boriti protiv zla komunizma, a da bismo se borili, moramo imati vojsku; armija mora imati oružje, a da bismo kupili oružje, moramo imati novac. U ovim planinama, jedini novac je opijum – tvrdnja je jednog od komandanata Kuomintanga, militantskog pokreta koji se iz burmanskih planina bori protiv Vlade u Pekingu, uz svesrdnu pomoć CIA-e.

Pretpostavlja se da je CIA, zapravo, najveći svjetski diler droge, odnosno da kontrolira glavne svjetske puteve droge. No, zbog čega upravo sada heroin gubi tržišnu poziciju kojom polako dominiraju jeftiniji, a smrtonosniji metaamfetamini, ostaje da se vidi. Vrijeme će pokazati ko stoji iza toga. Yaba, opasna droga koja trese jugoistočnu Aziju, još nije došla u Evropu, no to ne znači da neće. I droga je samo predmet nečije političke volje.

Breaking Bad: Priča o Crystal Methu

Jedna od najpopularnijih TV serija novijeg datuma je i “Breaking Bad”, priča o srednjoškolskom profesoru koji mimo svoje volje postaje proizvođač droge i njen diler. Walter White mračni je profesor hemije koji u kamp-kućici usred pustinje prozvodi opasni Crystal Meth vrhunske čistoće od 99,5 posto i tako zarađuje milione, no ne bez velikih nevolja, karakterističnih za taj mračni posao. Profesora „Bijelića” glumi Bryan Cranston, kojeg publika pamti po ulozi smotanog oca iz serije “Malcom u sredini”. Serija je osvojila desetke nagrada, a sam Bryan Cranston tri puta je proglašavan najboljim glumcem u američkim TV serijama.

Meth: Droga za vojnike i siromašne

Methamphetamin je otkriven u Japanu, godine 1919., a tokom Drugog svjetskog rata nacistički vojnici su ga obilato koristili kao „tabletu za svejedno”, po naređenju svojih oficira. Nakon Drugog svjetskog, korišten je kao sredstvo za mršavljenje. No, od samih početaka je masovno zloupotrebljavan, s razornim posljedicama po ovisnike. Zbog njegove relativno lake dostupnosti i niske cijene, nazvan je i „heroinom za siromašne”. Yaba droga košta samo tri dolara po tableti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti