Slaven Risteski: Nije istina da vrijeme ublažava bol

Piše: Redakcija

Makedonija je još jednom pokazala da nije zaboravila svog tragično stradalog pjevača Tošu Proeskog. Njegova smrt prije jedanaest godina nije pogodila samo Makedoniju nego i čitavu regiju. Iako je život ovog mladog pjevača iznenada prekinut, sjećanje na njega još uvijek ne blijede, kao ni njegove pjesme. Pjesme koje je Toše napisao i snimio na engleskom i koje nažalost za vrijeme njegovog života nisu objavljene, naći će se na posthumnom albumu pod nazivom „Secret Place“.

Pjesme s albuma predstavljene su sinoć na velikom koncertu u Skoplju, na kojem su nastupele mnoge Tošine kolege pjevači iz svih država regije.

– Nema riječi koje mogu opisati emocije i bol u našoj porodici. To je beskonačna žalost koja će zauvijek ostati. Nije istina da vrijeme ublažava bol. Čovjek samo uči da živi s tugom i strašnom istinom – kaže Slaven Risteski, suprug Tošine sestre za „Novosti“.

– Uvijek se sjećamo lijepih zajedničkih trenutaka, cijele porodice. Toše i ja smo trenirali Kick box, dok su djeca često vozila bicikle, šetali pse. Njegov pas šarplaninac Grom, ima jedanaest i po godina i moći će se vidjeti u nekoliko kadrova u novom spotu. Njegovim roditeljima previše je teško slušati njegove pjesme – dodao je.

Kazao je i da sjećanje na pjevača živi i da se to najbolje osjeća kod njegove publike.

– Siguran sam da publika voli Tošu i ne dozvoljava da on padne u zaborav. To je najvažnije. Raduje me da i nove generacije znaju njegove hitove, a posebno mi je drago što njegove kolege pokazuju veliko poštovanje prema njemu i uvijek prihvate poziv za sudjelovanje na koncertima u njegovu čast – kazao je Slaven.

– Vjerujem da bi danas bio svjetska zvijezda, ili bar zvijezda u Europi. Uvijek sam ga zamišljao u rangu zvijezda kao što su George Michael i Freddie Mercury. I Najvažnije od svega, mislim da bi ostao iskrena i čista duša, što je oduvijek bio – priznaje Slaven.

Makedonska pjevačica Kaliope kazala je da nakon tragedije u kojoj je preminuo Toše više nikada nije mogla uživati u oktobru.

– Oktobar je postao težak mjesec otkad je on zauvijek otišao. Nekad mi se sviđao oktobarske narančasto-žute zavjese, a ja sam se kupala u mirisu jeseni. Ali, iz tog smrtonosnog 16.10. godine 2007. godinama tražim razlog za normalno disanje, tako da sve djeluje u meni i oko mene, jer je od tada, oktobarski zrak postao olovna kiselina – priznala je Kaliope.

Pročitajte još