Aida Kolar: Vrijeme je da obojku vratimo na velika vrata

Piše: Redakcija

Odbojkaški klub “Vogošća” jedini je klub iz Kantona Sarajevo koji je ove sezone osigurao svoj prolazak u Premijer ligu. Nažalost, ovaj klub je i jedini odbojkaški klub koji postoji u Sarajevskom kantonu, a svi ostali su, uglavnom, zbog nedostatka finansijskih sredstava ugašeni. No, to ne znači da ove odbojkašice nemaju konkurencije. Naprotiv, dospjeti u Premijer ligu nije bilo nimalo lako. Ali, one su uspjele. O njihovoj neprikosnovenoj ljubavi prema odbojci, moralu, volji i želji za igrom razgovarali smo s 23-godišnjom Aidom Kolar. Išla je peti razred osnovne škole kada je izabrala odbojku, a njen prvi klub bio je “Dobrinja”, gdje je tada stanovala.

odbojka vogosca

Gašenje klubova

– Moj prvi trener bio je Dule i u tom klubu sam ostala devet godina. Dule me, zapravo, naučio svemu i danas smo u kontaktu. Mene i još dvije djevojke, koje smo bile perspektivnije, ubacio je u “Željezničar”, koji je tada bio u Premijer ligi. Nama je to bio baš šok. Prvi put smo se našle rame uz rame s profesionalcima. Možda se nismo baš uklopile, ali smo igrale. Klub se, nažalost, raspao zbog finansijske situacije. Nismo stajale mirno, nego smo oformile svoj klub “Stari grad” i krenule sve ispočetka. Ali, kada smo ušle u Premijer ligu i kad smo trebale igrati prvu utakmicu, klub se ugasio. Što je najgore, ništa nismo znale, jer nam niko ništa nije javio. Tu sezonu sam pauzirala, pa sam igrala za “Kalesiju” iz Tuzle. Putovala sam svakog petka u Kalesiju, ali nije mi bilo teško. I taj klub se ugasio zbog finansijske situacije. Isto se desilo i s klubom “Mladost” – priča Aida i šali se na svoj račun da nosi neko prokletstvo, jer gdje god dođu ona i njena prijateljica Andrea Ćerimagić, s kojom trenira od samog početka, taj klub se ugasi.

No, vjeruje da se to “Vogošći” neće desiti, gdje su ih djevojke, uglavnom iz Vogošće, odlično prihvatile. Olakšavajuća okolnost bila je i ta što je njihov trener iz “Mladosti” Damir Bahić, također prešao u “Vogošću”.

– U “Vogošći” sam dvije godine i to je, zapravo, jedni klub u Kantonu koji je u Premijer ligi. Ostali klubovi, koji su u Premijer ligi, iz drugih su gradova. Brčko je na prvom mjestu već pet godina i mnogi taj grad smatraju centrom odbojke. Tu su i Gradačac, Bihać, Tuzla, Gacko, Jahorina s Pala, Modriča, većinom ekipe iz RS-a. Sve je raštrkano i kad budemo išle na utakmice, trebat će nam po nekoliko sati vožnje. Ali, radujemo se tome, jer vjerujemo da možemo ostvariti rezultate. Mislim da možemo biti u prvih pet ekipa, jer vrijedno radimo.

Timski rad

Timska igra neprikosnovena je za uspjeh. Zato, nije dovoljno da na terenu odlično funkcionira njih šest, nego je potrebna i podrška menadžmenta, kao i samog trenera, kojim su ove djevojke izuzetno zadovoljne.

– Damir je kao trener odličan, podržava nas u svemu, pogotovo sad u promocijama i sponzorstvu. Nastoji formirati igrača od svake od nas i ne dovodi nikoga sa strane. Sa svakom radi posebno. Također, menadžment nam je na ljudskom nivou, koji je nama najvažniji. Predsjednica Aida Alić i uprava vrijedno rade. Zalažu se za nas, svaku utakmicu su tu; kad putujemo, voze nas privatnim automobilima. Za svaku pobjedu ili proslavu rođendana donesu nam tortu. To su sitnice koje djevojkama mnogo znače. Kad smo ušli u Premijer ligu, dočekala nas je torta s našim logom na kojoj je pisalo “sretno odbojkašice”. S finansijske strane vjerovatno ih nešto minimalno podupire Općina Vogošća. Ali, svaka pomoć nam je dobrodošla i kao klub tražimo sponzore – kaže Aida

Prije nego su uspjeli ući u Premijer ligu, “Vogošća” je dvije godine bila u Superligi Federacije. Prošle godine, pobjeda im je izmakla za samo jedan bod.

– Superliga Federacije ima 10 ekipa i samo prva ekipa ulazi u Premijer ligu, a druge dvije ispadaju u niži rang. Prve godine nas je pobijedila ekipa Kaknja, a prošle godine nas je pobijedila Tuzla za samo jedan bod. Baš je bila teška situacija. I ove godine je bila treća sreća. Jeste teško, ali vrijedne smo. Treniramo četiri puta sedmično. Imamo skupinu koja nas uvijek prati, nije nešto velika, ali je odabrana. A, mi smo baš zagrijane za te utakmice, da stisnemo zube i pokažemo svima šta znamo. Odbojke dugo nije bilo u Sarajevu i vrijeme je da je vratimo na velika vrata. Utakmice u Premijer ligi počinju krajem septembra i početkom oktobra, prije toga nas čekaju pripreme.

Međusobni odnosi

– Djevojke u “Vogošća” imaju baš različite karaktere, ali sve zajedno odlično funkcionišemo, na terenu pogotovo. I kad se ljutimo jedna na drugu na terenu, znamo da je to adrenalin. Kad izađemo s terena, sve se zaboravi i idemo na kafu. Poraza se sad malo plašimo zato što smo se navikle na pobjede. Izgubile smo jednu u tih 20 utakmica. Znamo da je sad sve jače, moramo pojačati treninge, nema kašnjenja i slično. Moram spomenuti i da tražimo sponzore, a svi koji su voljni, neka dođu da nas pogledaju i vidjet će kako smo spremne. Moja želja bi bila da napredujemo kroz Premijer ligu i za neko vrijeme budemo na prvom mjestu. Barem da osvojimo jedan od trofeja u Premijer ligi, pa da ljudi više čuju za odbojku – iskreno će Aida.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti