Naših i vaših 900

Piše: Redakcija

Nevakat je za jubileje: 900 je nekom malo, ali na našim prostorima sve brojimo kraće, tako da je “Azra” s ovih devet stotina brojeva magazin s najdužom tradicijom u BiH. Za 18 godina, koliko se družimo, zajedno smo prolazili razne faze. S našim najvjernijim čitateljima, dobar komad života.

Pitala sam kolegicu Zanu, koja je u “Azri” od početka, ko je bio na naslovnici prvog broja. Bila je to supruga proslavljenog generala Armije BiH Rasima, Suada Delić, a u ruci je držala ručni mlin za kafu, kaže. Da, bilo je to vrijeme kada smo još pjevali junačke pjesme, pubertet nacionalnog identiteta materijaliziran u glavnom asesoaru ovdašnjih žena – ručnom mlinu za kafu. Uživljavali smo se u osjećaj pobjede, iako je i tada sve bilo sumnjivo.

Mlinovi za kafu sad su tek rijetki rariteti na kuhinjskim elementima, armijske generale zamijenile su druge – politički i tržišno prihvatljivije zvijezde, sve u nadi da je najgore iza nas. Ipak, otkako znam za sebe, Bosna proživljava svoje najteže dane. Starije generacije su imale godine optimizma i predah od proizvodnje historije, mi nismo te sreće.

Ispunjava li “Azra” vaša očekivanja, pitamo se svakog utorka na redakcijskom kolegiju. Vjerovatno je da nas nekad volite, ali i da se na nas nekad ljutite, ipak tako je sa svim pravim ljubavima. Ako ništa, ne ličimo na bilo koju drugu žensku novinu, ne svodimo vas na lak za nokte, novu tašnu i najsočniji trač. Priče iz života i popularne nauke su ono što nas odvaja.

Prije samo mjesec bismo rekli da imamo 900 razloga za sreću, ipak potopljena je takva ideja. Iz nje je izronila neka druga. Neka bude 900 razloga da odete do jedne porodice koja je unesrećena ovim poplavama. Nije dovoljan karton pomoći kojim će neko tresnuti na njihova blatnjava dvorišta. Ne zavaravajte svoju savjest da ste dovoljno uradili samo ako okrenete humanitarni broj telefona. Odlaskom tamo, zavoljet ćete više ovu našu Bosnu, više ćete cijeniti ljude, sebe, više neće biti mjesta depresijama, pms-ovima, zavjerama i svemu glupom što nam okupira um kada nam je sve potaman.

Više nego ikad, ljudima trebaju Ljudi. Jesmo li ljudi?

Vole vas Zana, Elvedina, Lejla, Amela, Indira, Marina, Ela i Kenan

Pročitajte još