Odrekla se titule zbog ljubavi: Udala se japanska princeza Ayako

Piše: Redakcija

Kćerka pokojnog japanskog princa Takamada, zbog ljubavi prema jednom muškarcu iz naroda odrekla se prijestolja, tačnije svog reda u liniji nasljedstva za krunu. Princeta Ayako udala se danas u Tokiju za četiri godine starijeg Keija Moriya, koji radi u kompaniji „Nippon Yusen K.K“, koja se bavi izgradnjom brodova. Mediji su pomno pratili ovaj događaj, a 28-godišnja Ayako na vjenčanju se pojavila u tradicionalnom duhu. Obukla je tradicionalni kimono i hakama suknju, dok je frizura mladenke bila u duhu osuberakashi- starog japanskog stila pravljenja frizura.

Poslije tradicionalne ceremonije uslijedilo je slavlje na kojem je bilo 30 prijatelja i članova porodice. Princeza je izjavila da je presretna i da bi voljela imati brak kao što su imali njeni roditelji. Zapravo njena majka i jeste glavni krivac za ovaj brak, jer ih je upravo ona upoznala na jednom događaju koji je organizovala nevladina organizacija.

https://www.instagram.com/p/BpgvdhGjCa7/?tagged=ayako

Princeza Ayako ima završen master iz socijalnog rada u dobrotvorne svrhe, a veliku strast prema ovom poslu gaji i njen suprug. Ona nije jedini član kraljevske porodice koja se odrekla titule zbog ljubavi. Princeza Mako prije dvije godine najavila je svoj izlazak iz kraljevske porodice nakon što je objavila zaruke s jednim advokatom.

Nakon ovoga kraljevska porodica ostala je samo sa 17 članova, a žene su pravno na prijesto dobile 2006., prije rođenja princa Hisahita i poslije abdikacije cara Akihita. Ovakvu odluku japanska dinastija je donijele iz straha jer bi mogla ubrzo ostati bez muških nasljednika.

Pročitajte još