Ramiza Radončić-Hot: Prosvijetljeni val… ili budimo ponovo ljudi

Piše: Redakcija

U novoj proznoj knjizi autorice Ramize Radončić-Hot u središtu tematskih okupacija je odnos žena – muškarac. Zar postoji nešto važnije od činjenice da ste u stanju voljeti i da vas neko voli. Priče “Prosvijetljenog vala” pretežno govore o potrebi, iščekivanju, čežnji za srećom, ljubavlju. Karaktere likova strukturira njihova emocionalnost. Osim toga, oni su mladi, spontani, hiroviti, nepredvidivi, impulsivni u prepuštanju mjestu i vremenu bez predumišljaja.

Kako i kaže recenzent knjige “Prosvijetljeni val” Mirsad Bećirbašić: “Samo roditeljski senzorij nadilazi adrese nestalnosti, samo roditeljsko srce ima toplinu koja prašta i razumije (majka u priči “Poljubac druge”), samo je roditeljsko srce bezuslovno posvećeno (priča “Prljavi posao”).

Ramiza Radončić-Hot rođena je u Gusinju 1949. godine. Njene pjesme i priče uvrštene su u čitanke, zbornike i antologije u mnogo zemalja. Radovi su joj prevedeni na nekoliko jezika. Pjesme i priče su joj objavljivane u više listova i časopisa u Regiji. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Priznato joj je zvanje samostalnog umjetnika od Ministarstva kulture Crne Gore.

Do sada je objavila šest knjiga poezije: “Stručak mjesečine”, 1988.; “Ples na dlanu”, 1991.; “Svitanje tajne”, 1994.; “Duga od bisera”, 1996.; “Žiška zore”, 1998., te “Pupoljak sunčeve pjesme”, 2009. (poezija za djecu). Osim “Prosvijetljenog vala”, Ramiza je objavila još tri knjige proze: “Tajanstveni vir”, 2002.; “Boje rane jeseni”, 2003., te “Mudrost osmijeha”.

I, ako ste umorni od dnevnog politikantsva, trenda koji nalaže prevlast racija nad emocijama, vremena u kom su ljudi i sami i usamljeni, uzmite “Prosvijetljeni val” da vam pravi društvo u popodnevne sate.

U priči “Jednodnevna ljubav”, kako kaže recenzent Bećirbašić – racio je taj “kvariigra”, zbog čega će prošlost da zaguši moguću strast. Na brodu putnica Angelina osjeća bliskost s pilotom, no naći će razlog za povratak samoći: …Usjedilica sam koja nikad nije letjela s cvijeta na cvijet. Mladost sam posvetila karijeri i postala najbolji stučnjak u svojoj oblasti. Sa zvanjem, znanjem i imanjem. Ali, ostadoh sama zbog takvih kao što si ti – rekla je i otišla…

Mnogo je priča koja će vas dotaći na neki način. Humor, svojstven autorici i u prethodno objavljenim rukopisima, podsmijehnut će se nedoličnoj požudi (“Glineni golubovi”), koketnosti ili će se burleskno poigrati (priča “Jednodnevna ljubav”).

“Prosvijetljeni val” obogaćuje autoricinu estetiku novim izletom, a čitaoca lirskom plemenitošću u kojoj svijetle kategorije koje nas čine čovjekom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti