Mirza Selimović: Zadao sam sebi tešku zadaću

Piše: Redakcija

Bosanci i Hercegovci, oni koji redovno prate novu sezonu “Zvezda Granda”, ove godine će biti u velikoj dilemi kome pokloniti svoj glas. Samo u baražu je, od predviđenih troje, u finale prošlo troje Bosanaca. No, onaj ko je bez problema prošao sve krugove i svaki put oduševljavao žiri je 23-godišnji Mirza Selimović iz Srebrenika. Riječi hvale koje je žiri uputio za njegovo izvođenje pjesama vjerovatno su najveće pohvale izgovorene u ovoj sezoni. Aca Lukas mu je kazao da je vanserijski talent i da je pokupio najbolje od Harija Varešanovića i Zdravka Čolića, a ništa umjerenija u izjavama nije bila ni Snežana Đurišić koja mu je rekla da pjeva kao tri Boga. Na Mirzi je sada trežak zadatak – opravdati očekivanja publike i žirija. Stoga do narednog takmičenja odmara i priprema se, a sve svirke, uprkos velikoj popularnosti, zasad odgađa.

Najprije iskrene čestitke za prolazak u još jedan krug. S tobom se nekako znalo od početka, uvijek si dobijao po pet glasova žirija. U koga si od članova žirija najviše sumnjao?

– Hvala vam od srca. U principu, nikad se ne zna, jer izbor pjesama može dovesti do toga da ispadnete iz takmičenja bez obzira koliko dobro pjevali. Najviše sam se pribojavao presjednika žirija, odnosno Šabana Šaulića i njegovog tastera.

Ko te je od njih najviše iznenadio i zašto?

– Iznenadili su me svi sa svojim komentarima, koji su bili više nego odlični.

Aca Lukas je kazao kako si pokupio najbolje od Zdravka Čolića i Harija Varešanovića?

– To su dva najbolja pop pjevača ovih prostora bez sumnje. Uz njih sam odrastao i učio, i ne samo uz njih, tu je mnogo drugih izvođača i grupa koji su imali veliki utjecaj na mene i moje pjevanje.

S obzirom na to da pjevaš zabavne pjesme, misliš li da je to na takmičenju u kojem se uglavnom pjevaju narodne/folk pjesme, tvoja prednost ili mana?

– Pa, teško je reći, za sada mislim da je to moja prednost. A šta će biti dalje, stvarno ne znam. Moje je da se spremim i otpjevam najbolje što mogu pa šta bude.

Pjevaš li ikada narodnjake i čije pjesme ti najbolje leže?

– Pjevam, naravno, i na nastupima se provuče mnogo toga. Volim ove starije pjevače narodne muzike poput Šabana, Miroslava Ilića, Safeta Isovića…

Kada si, zapravo, shvatio da si talentiran i kada si počeo pjevati?

– To je prvi shvatio moj učitelj Bajazit koji me „tjerao” da pjevam sevdalinke još u drugom razredu osnovne. Poslije sam, tokom osnovne škole, nastupao na raznim festivalima i takmičenjima, gdje sam sticao iskustvo koje mi je jako važno i sada.

Jesi li od nekoga u porodici naslijedio taj talent?

– Mislim da sam to „pokupio” od majke koja je muzikalna i od oca koji je uvijek slušao dobru muziku, tako da sam, htio ili ne, morao postati pjevač.

Osim što pjevaš, ti i sviraš gitaru. Jesi li se muzički obrazovao ili si samouk?

– Gitaru sviram od prvog razreda srednje škole, i to mi je najvažnija stvar koju sam dobio za rođendan. Nemam nikakve škole iza sebe i sve sam učio sam, obično uz internet, slušajući pjesme i skidajući melodije po sluhu.

Bh. publici si poznat i kao učesnik četvrte sezone showa ZMBT. Kako s ove distance gledaš na to takmičenje i svoj plasman?

– Nemam ništa posebno da kažem, to takmičenje mi je donijelo puno poznanstava i iskustva. Od tada sam mnogo radio na sebi i trudio se da budem što bolji.

Zašto si odlučio da se prijaviš i na “Zvezde Granda”?

– Zato što je to najveća produkcijska kuća na ovim prostorima, i da publika prepozna moju ljubav prema muzici i pjesmi.

Možeš li se prisjetiti tog dana na audiciji za “Zvezde Granda”, šta si pjevao, jesi li imao tremu, kakva je bila Sašina reakcija?

– Sjećam se svega, išli smo u Šabac na audiciju, jer mi se u tom trenutku činilo da je to najbolja solucija. Čekao sam u redu skoro sat i po i onda sam prvi put stao pred Sašu Popovića, koji je bio veoma miran i pomno slušao moje izvođenje. Treme je bilo, naravno, i nije mi bilo svejedno, ali se na kraju ispostavilo da je to bio pun pogodak i, eto, sad sam tu gdje jesam.

Tvoji fanovi mnogo od tebe očekuju u daljem dijelu takmičenja. Stvara li ti to pritisak i kakva su, uopće, tvoja očekivanja od “Zvezda Granda”?

– Ja sam sada sebi zadao tešku zadaću, i potrudit ću se opravdam očekivanja žirija i ljudi koji me prate i gledaju. Očekujem što bolji plasman i ostanak što duže u takmičenju, a to zavisi od publike i njihovih glasova.

Bez obzira na ishod, kako danas izgleda tvoj život, gdje nastupaš, imaš li dogovorene svirke svakog vikenda, jesu li puni klubovi?

– Živim sasvim običan studentski život, a trenutno pauziram sa svirkama, jer bih želio da se pripremam za nastupe i da budem odmoran. Bit će prilike za svirke kad završi takmičenje.

Je li težak život pjevača?

– Potrebno je mnogo rada i truda, odricanja i živaca za ovaj posao. Koliko je težak, toliko nekada i nije, sve zavisi od raspoloženja.

Kako se nosi tvoja porodica sa svim što ti se dešava posljednjih mjeseci, tvoji mama, tata i sestra?

– Neki lakše podnose, a neki teže taj pritisak iz emisije u emisiju. Moji roditelji i sestra su uvijek tu uz mene i veoma mi je važna ta podrška.

Činjenica je da mnogo glasom podsjećaš na Zdravka Čolića, također i fizički. Je li to, možda, mač s dvije oštrice?

– Kada budem imao svoje pjesme, njih ću pjevati, sada sam primoran da pjevam i biram pjesme pjevača koji mi najbolje leže, između ostalog i Zdravka Čolića. Možda i jeste mač s dvije oštrice, ali, opet kažem, nikoga ne kopiram, od svakog učim i pokupim ono što mislim da je najbolje i gradim sebe kao ličnost i pjevača.

Apsolvent si na Građevinskom fakultetu u Tuzli, kakav si bio student i koliko je još ispita ostalo do kraja? Zašto baš građevina?

– Mislim da sam mnogo bolji pjevač nego student. Imam još desetak ispita, tako da i tu ima još posla. A, vjerujte da pojma nemam zašto sam upisao baš građevinu, valjda zato što inžinjera građevine nema baš na birou i što je to dobar posao.

Nedavno si se vratio s ekskurzije u Španiji, kako ti je bilo, šta si obišao, šta ti se dopalo?

– Bilo je zaista nezaboravno, trebao mi je taj mali predah od svega. Upoznao sam mnogo ljudi, družili smo se, pjevali i uživali u mladosti. Obišao sam mnogo toga i sljedeće godine bih volio opet putovati Evropom. Najviše su mi se dopale Azurna obala i Barcelona.

Ima li još nešto u životu što te pokreće, usrećuje, motivira, a da to nije muzika?

– Druženje s prijateljima uglavnom. Najviše me usrećuje boravak u prirodi, na čistom zraku i more.

Ko je osoba kojoj možeš povjeriti sve svoje tajne?

– Moj najbolji prijatelj i kolega Asmir zna sve moje tajne, i ja znam sve njegove.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti