Gužva na plaži: Za sve je kriv Leonardo DiCaprio

Piše: Redakcija

Popularna tajlandska plaža May Bay mogla bi ostati bez posjetilaca. Plaža na kojoj su snimane scene filma “The Beach” u kojem je glavnu ulogu odigrao Leonardo DiCaprio mogla bi zauvijek ostati bez turista objavile su lokalne vlasti. Upravo je ovaj film uzrokovao takvu odluku. Naime, vlasti su zbog prevelike gužve i broja turista koji opsjedaju plažu kojoj je popularnost donio sam DiCaprio odlučile zaštititi ovo prirodno blago od uništavanja. Nagli porast broja turista uzrokovao je veliko zagađenje životne sredine, te ugrožavanja koralnog grebena. 

-Analizirali smo svaki mjesec i shvatili smo da je ekološki sistem ozbiljno narušen zbog toga što plažu posjećuje do 5.000 ljudi dnevno- rekao je direktor nacionalnih parkova Songtam Suksavang, koji je dodao da je veoma teško izliječiti i rehabilitovati plažu koja je potpuno uništena, kao i biljke koje je prekrivaju. 

Prethodno je plaža bila zatvarana od juna do septembra, kada je na Tajlandu sezona monsuna, kako bi se korali mogli obnoviti. Vlasti smatraju da je trajno zatvaranje jedini način zaštite ekosistema od daljih oštećenja, a donijeta je i odluka o uvođenju zabrane pušenja na plažama širom zemlje, jer je na samo jednoj od poznatih plaža sakupljeno oko 38.000 opušaka cigareta. 

https://www.youtube.com/watch?v=EXpLVlJLHp8

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti