Melania Trump na udaru kritika: Ko ju je savjetovao da nosi šešir kakav su nosili kolonizatori?

Piše: Redakcija

Tokom turneje po afričkim zemljama, Melania Trump je obavila razne humanitarne aktivnosti, posjetila sirotišta, razgovarala s lokalnim stanovništvom, pila čajeve s prvim damama, međutim, svjetski mediji su u fokus stavili na njene outfite. Na svakom putovanju, od Gane, do Egipta, bila je besprijekorna, no , u Keniji je napravila grešku. Kako piše “Paris Match” odluka da nosi salakotu (šešir tipičan za evropske kolonizatore), bio je njena velika greška.

Melania Trump Afrique 11

Šešir kakav su nosili kolonizatori bacio je sjenu na humanu misiju Prve dame

Melania Trump Afrique 2

Melania Trump Afrique 7

Melania Trump Afrique 12

Melania Trump Afrique 16
Bijela košulja, casual hlače, smeđe čizme, sve na Melaniji je govorilo da je željela postići safari look, međutim to što je uskladila svoju odjeću s salakotom, bijelom kacigom, povezanom s evropskim doseljenicima (kolonizatorima), nije bio mudar potez ili nje same ili njenih stlista.
Melania je željela zabilježiti što više uspomena s putovanja u Keniji, pa je svojim telefonom fotografirala životinje kojima se usput divila. Kada se glavom i bradom uvjerila kako izgleda uništavanje bjelokosti, prozborila je: “To je tužno vidjeti” – ali ne spominjući odluku administracije Donalda Trumpa da ukine zabranu uvoza određenih lovnih trofeja bjelokosti.

Melania Trump Afrique

Melania Trump Afrique 3
Melanijom se ne bave samo zapadni mediji, profesor političkih nauka Univerziteta u Californiji Kim Yi Dionne čak je stvorio hashtag #FLOTUSinAfricaBingo, izjavivši za “New York Times”: “Kad ljudi razmišljaju o Africi, onda oni imaju ove ideje. Njena odjeća znak je njene vizije šta Afrika jeste 2018. godine. Ta vizija je međutim, izgubljena, stara i netačna” – kazao je.

Melania Trump Afrique 9
Na njegove misli se nadovezuje Matthew Carotenuto, šef Odsjeka za afričke studije na Univerzitetu St. Lawrence. “Melania dovršava trostruki stereotip: slonove, siročad, pa čak i salakot” – napisao je uz fotografiju koja prikazuje Prvu dama s bebom u naručju.

Pročitajte još