Najskuplji viski na svijetu: Rijetka boca prodata za preko 1,1 milion dolara

Piše: Redakcija

Boca viskija “Macallan Valerio Adami” iz 1926. godine, prodata je na aukciji koja je održana u Edinburghu za nešto više od 1,1 milion dolara. Kako je saopšteno iz aukcijske kuće “Bonhams”, skupocjeni viski kupio je anonimni kolekcionar iz Azije putem telefona, čime je oboren rekor iz maja ove godine kada je isti primjerak ovog viskija “Bonhams” prodao na aukciji održanoj u Hong Kongu. Nakon što je 60 godina viski bio skladišten, a potom 1986. godine flaširan, eksperti su ovaj primjerak opisali kao “Sveti gral” koji je zbog svog kvaliteta jako cijenjen na tržištu. 

-Najozbiljniji svijetski kolekcionari čekaće dugi niz godina da boca ponovo dođe na tržište- rekao je somelijer za viski u Edinburghu Martin Green. 

Ova boca dio je limitiranog i rijetkog izdanja viskija koji je svojevremeno pušten u prodaju u samo 24 primjerka. Kada se uzme u obzir da je veći broj boca uništen tokom zemljotresa koji je pogodio Japan 2011. godine, vrijednost ove boce svakako je mnogo veća, pa nije isključeno da se ista ova boca za nekoliko godina ponovo pojavi na nekoj od aukcija. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti