“Pismo o Bogu” Alberta Einsteina uskoro na aukciji

Piše: Redakcija

Originalni rukopis slavnog naučnika Alberta Einsteina uskoro bi se mogao naći na aukciji koju organizuje poznata aukcijska kuća “Christie’s”. Naime, “Pismo o Bogu” kako ovaj rukopis popularno nazivaju biće izložen u New Yorku i San Franciscou prije nego bude ponuđen na prodaju 4. decembra ove godine. Pismo koje je slavni Einstein napisao na jednoj i po strani na njemačko jeziku svojevremeno je bilo adresirano na filozofa Erica Gutkinda u kome je naučnik iznio svoja mišljenja o odnosu nauke i religije i predstavlja najjasnije mišljenje naučnika o potrazi za smislom života. 

Einstein je ovo pismo napisao 1954. godine samo godinu dana prije svoje smrti, a trenutno se nalazi u vlasništvu privatnog kolekcionara. 

-Riječ Bog za mene nije ništa drugo nego izraz i produkt ljudske slabosti, Biblija zbirka legendi, koje su dostojne poštovanja, ali ipak prilično primitivne. Nikakvo tumačenje, bez obzira kako suptilno, ne može za mene ništa promijeniti u vezi sa tim- stoji u dijelu teksta koji je Einstein napisao u pismu.

Prema nekim informacijama, očekuje se da će cijena pisma dostići 1,5 miliona dolara, a već sada vlada veliko interesovanje kolekcionara za ovu aukciju. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti