Hakirano 50 miliona Facebook korisnika: Ko vrši pritisak na vlasnika Zuckerberga?

Piše: Redakcija

Nakon što je u aprilu ove godine osnivač Facebooka Mark Zuckerberg odgovarao pred američkim Senatom zbog propusta koji su ugrozili bezbjednost miliona korisnika ove društvene mreže, Facebook je pretrpio još jedan udar koji je poljuljao ionako slabo povjerenje koje Facebook ima u posljednjih nekoliko mjeseci. Radi se o “bugu” računarskoj grešci koja se pojavila prije dva dana, a mogla bi ugroziti preko 50 miliona korisnika ove društvene mreže. Zuckerberg koji posljednjih mjeseci ima dosta problema kada je u pitanju poslovanje Facebooka koji bilježi stagnaciju, susreo se sa novim problemom. 

Hakeri su iskoristili aplikaciju “view as” koji ljudima omogućava da vide kako im izgleda profil kada ga gledaju drugi ljudi. Oni su iskoristili ovaj kod kako bi ukrali takozvane tokene koji omogućavaju logovanje u društvenu mrežu bez upisivanja šifre. U Facebooku su priznali kako su za ovaj napad saznali prije nekoliko dana te da postoji dodatna opasnost jer hakeri sada mogu pristupiti i drugim aplikacijama korisnika. Kako bi riješili problem, Facebook je otkazao naloge preko 90 miliona korisnika. 

-Ovo je zaista ozbiljni sigurnosni rizik. Ovo još jednom potvrđuje da smo pod neprekidnim napadom ljudi koji nastoje preuzeti naše profile i krasti informacije od naših korisnika. Morat ćemo neprestano raditi na njihovom zaustavljanju- izjavio je Zuckerberg u obraćanju medijima. 

Ovo je druga velika afera koja je potresla Facebook u posljednjih šest mjeseci što će se sigurno odraziti na marketinške gubitke koji su posljednje dvije godine dostigli milione dolara. Česti udari na Facebookov bezbjednosni sistem razlog su sve veće težnje Zuckerberga da izvrši pritisak na konkurentni Instagram čiji je akcionar Zuckenberg s ciljem da preuzme kontrolu nad ovom kompanijom. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti