Led Zeppelin ponovo na sudu: Njihov najveći hit je mogući plagijat

Piše: Redakcija

Legendarni britanski bend “Led Zeppelin” ponovo će se naći na američkom sudu zbog procesa koji traje već dvije godine, a koji se tiče tužbe koja se vodi protiv njih za plagiranje njihovog najvećeg hita “Stairway to Heaven”. Naime, još 2016. godine protiv popularnih “Zeppelina” pokrenuta je tužba od strane naslednika članova grupe “Spirit” koji je davne 1968. godine izdao svoju pjesmu “Tangus” čiji sam početak neodoljivo podsjeća na čuveni hit britanskog sastava. Iako je sud još prije dvije godine presudio u koristi britanskog benda, Apelacioni sud u San Franciscou je utvrdio kako je tokom pređašnjeg suđenja došlo do brojnih propusta. 

https://www.youtube.com/watch?v=D9ioyEvdggk

Bivši gitarista benda “Spirit” Randy California koji je tragično nastradao 1997. godine, jednom prilikom je izjavio kako su članovi “Led Zeppelina” često nastupali u mjestima u Californiai gdje je nastupao i njegov bend pa tako ne sumnja da su ih mogli često slušati i kopirati neke njihove numere. 

-Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni hvala rekli- rekao je Californija u jednom od svojih intervjua. 

Iako su popularni “Zeppelini” u više navrata demantovali tvrdnje plagiranja svog najvećeg hita, konkurentski bendovi su ih optužili da su tokom svoje karijere “ukrali” još nekoliko pjesama koje su im poslužile za kreiranje svojih hitova poput “Babe I’m gonna leave you”“Dazed and confused” i “The Lemon song”.

Pročitajte još