Amil Lojo: Savršeni odmor na 3.600 metara

Piše: Redakcija

Zima i snijeg ove godine su zaobišli naše planine, no strastveni skijaši našli su načina da i ove sezone pancerice, štapovi i skije služe njihovoj svrsi. Jedan od njih je i naš kompozitor, tekstopisac i aranžer Amil Lojo, koji se nedavno vratio sa skijališta Serre Chevalier i Les deux Alpes u Francuskoj. Prije toga boravio je na norveškim i švedskim skijalištima, ali skijanje na Alpama je, kaže, nezaboravno iskustvo. Protekle godine je mnogo radio, pa je i skijanje došlo kao nagrada. Za nove hitove zahvalni su mu Dženan Lončarević, Denial Ahmetović, Saša Kovačević… Amil je ovih dana već u studiju i priprema nove projekte, o čemu nam je govorio u nastavku razgovora.

S obzirom na to da baš mnogo radite, je li ovaj zimski odmor u Francuskoj došao kao nagrada samom sebi ili Vam je ove zime nedostajalo snijega u Sarajevu?

– Ima i jednog i drugog… Veliki sam zaljubljenik skijanja i odavno mi je želja da posjetim neka malo veća skijališta… S obzirom na to da snijega gotovo nikako nije bilo kod nas, ove sezone sam skijao u Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj. Protekle godine sam zaista mnogo radio, tako da se može reći da je to i zaslužena nagrada.

Gdje ste sve skijali? I, za iskusnog skijaša, jesu li ta skijališta zadovoljila Vaše apetite?

– U Švedskoj sam posjetio čuveni Sälen, u Norveškoj Trysil, a u Francuskoj smo bili na skijalištu Serre Chevalier i Les deux Alpes. Sve su to veoma velika skijališta s dobro uređenim stazama. Serre Chevalier ima, naprimjer, 250 km sređenih staza, za razliku od naše Bjelašnice, koja ima negdje oko 16 km. Ipak, izdvojio bih Les deux Alpe, gdje smo skijali čak na 3.600 metara nadmorske visine. U Francuskoj smo imali sreću da je svih sedam dana bilo prelijepo sunčano vrijeme s temperaturom i do 20 stepeni te da tih 20 stepeni nekim čudom nije utjecalo mnogo na kvalitet staza.

Jeste li se odmorili?

– Odmorio i napunio baterije za nove pobjede.

Prošlu godinu, ali i početak ove, obilježile su mnoge Vaše pjesme (Saša Kovačević, Denial Ahmetović, Dženan Lončarević…). Koja od njih Vam je najviše prirasla srcu i zašto?

– Sve su mi pjesme drage, ali Dženanova „Vjerujem u nas” i Sašina „Mogli smo” imaju neku posebnu magiju.

Sašina pjesma je za veoma kratko vrijeme postala veliki hit, pisali ste tekst i muziku. Jeste li joj već tada prognozirali uspjeh? Je li baš bila namijenjena Saši ili se to desilo slučajno?

– Kad vam Saša Kovačević otpjeva pjesmu i snimi spot, ona je već velikim dijelom osuđena da bude hit. On ima velike hitove iza sebe, ogromnu publiku, a i sam je veoma dobar muzičar, tako da tačno zna šta želi. Pjesma nije bila namijenjena njemu. Prvo je bila ponuđena Dženanu Lončareviću, ali njemu u tom trenutku nije trebala balada, tako da sam je proslijedio Saši. Njemu se dopala na prvo slušanje i vrlo lako smo se dogovorili u vezi s realizacijom.

Danas ste na tom nivou kada možete postavljati uvjete rada, birati s kim ćete raditi. Jeste li odbili nekoga od naših pjevača i zašto?

– Uglavnom mi se javljaju pjevači kojima se sviđa to što radim i koji znaju dobro pjevati. Dešavalo se, naravno, da odbijem neke koji su zalutali u muziku, ali sve je manje takvih koji imaju para za bacanje.

Kome biste, recimo, voljeli napisati neku pjesmu?

– Mnogo je pjevača kojima bih volio pisati. Ali, posebna čast bi mi bila da mi Oliver Dragojević otpjeva pjesmu.

Radite li na nekim pjesmama za sebe ili je Vaša pjevačka karijera trenutno po strani?

– Iskreno, ne stižem. Snimio sam tri pjesme i tri spota i to mi je stvarno otvorilo mnoga vrata. Počeo sam razmišljati kao pjevač, tako da sad mnogo bolje razumijem svoje klijente! Ali trenutno sam preokupiran studijskim poslom, tako da to može pričekati.

Za koga trenutno radite?

– Trenutno radim na novom singlu Gulijana iz Hrvatske. Snimamo i dva dueta: Bane Mojićević & Milica Todorović i Neno Murić& Miki Charter. Ima tu još nekih nepoznatih imena za koje će se tek čuti.

Vaš sin Danin je nedavno proslavio drugi rođendan. U čemu najviše podsjeća na Vas?

– Imamo veoma sličan ples!(smijeh). I volimo iste crtane.[nggallery id=447]

 

 

 

 

 

Pročitajte još