Kako se riješiti neugodnog mirisa iz mašine za veš

Piše: Redakcija

Da biste što dulje imali ispravnu mašinu za veš, treba je pravilno koristiti i redovno čistiti. Za čišćenje mašine, dovoljan vam je samo jedan sastojak koji nije skup i uglavnom ga imate kod kuće – ocat. Pa krenimo redom i počnimo od unutrašnjosti. 

Bubanj mašine bitno je čistiti jer se u njemu mogu nakupiti bakterije, a velik problem često zna stvarati i neugodan miris. Taj ćete problem najjednostavnije riješiti alkoholnim octom. Ubacite četiri šoljice bijelog octa i vruće vode pa zavrtite jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa ocat nije isprao, ponovite to još jednom.

Na isti način možete očistiti vanjski dio mašine. Uzmite ocat i vodu pa napravite sredstvo za čišćenje. Možete uzeti i sami ocat pa spužvicom izribati nakupine od sapunice i vode te poslije prebrisati. Ocat će ih izvrsno otopiti. Osim spužvice za pranje, možete koristiti i krpicu od mikrofibre koja će dobro upiti tekućinu.

Jednako je teško očistiti i nečistoće na gumi kod vrata. Osim toga, to je idealno mjesto za plijesni i gljivice. Neke se gume daju jednostavno izvaditi. Dovoljno je da je zatim namočite u vodu i ocat pa pustite pola sata da prljavština otpusti, a za to vrijeme operite okolnu plastiku. Ako to nije slučaj, možete krpicu navlažiti octom pa je prisloniti na gumu i pustiti da stoji desetak minuta da se manje mučite.

Jednako tako možete očistiti i posudice za deterdžent i omekšivač. Ponekad se ostaci zavuku u najuže dijelove, a tada vam treba malo kreativnosti. Možete ih, naprimjer, izribati starom četkicom za zube. Možda će vam se činiti prečesto, ali stručnjaci savjetuju da je perete jednom mjesečno.

Kako čuvati mašinu za veš
Uvijek je pametnije staviti manje nego više deterdženta, savjetujetreehugger.com. Osim što će višak ostati na odjeći i može izazvati alergije, tokom vremena na bubnju i cijevi za vodu može se stvoriti sloj koji je opasan budući da izaziva oštećenja.

Rublje izvadite čim je pranje gotovo jer stajanjem može stvoriti plijesan i gljivice unutar mašine. Kada je ne koristite, ostavite vrata otvorena da se prozrači. Tako ćete spriječiti nakupljanje plijesni ili gljivica zbog vlažnosti.

Nemojte stavljati rublja više od propisanog jer se neće dobro oprati, a nekoliko je puta dovoljno da se mašina ošteti.

Izvor: Tportal

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti