Zdrava i sjajna koža kao imperativ

Piše: Redakcija

Ako ste jesen i zimu provele ne razmišljajući previše o koži svog lica, vrata i dekoltea, proljetno sunce će to u narednim danima otkriti.
Bez obzira na godine, genetiku i svu dekorativnu kozmetiku koju koristite za naglašavanje ljepote očiju ili usana, postupak čišćenja lica je u procesu uljepšavanja najvažniji. Samo čista i zdrava koža može biti lijepa.
No, s obzirom na to da smo tek u martu, stvari se mogu popraviti, pogotovo ukoliko ste u rukama stručnjaka.
U Akademiji Ljepote Rijalda jedan od glavnih tretmana je klasični tretman lica.
To je ono što će vam stručno osoblje sugerirati da napravite i što je osnov na vašem putu ka zadovoljnom osmijehu kad se pogledate u ogledalo.

A prvi korak ka savršenoj koži je čišćenje lica. Ono podrazumijeva peeling, što znači uklanjanje odumrlih ćelija koje ne dozvoljavaju vašoj koži da diše i pokaže svoj sjaj i ljepotu.
Koliko je ovaj postupak važan, pokazuje i njegova primjenjivost kroz historiju. I čuvena Kleopatra je u svoje vrijeme redovno, barem jednom sedmično, radila ovaj postupak.

U rukama znalca vaše lice se neće zacrvenjeti, nego će nakon uklanjanja nečistoća i tragova make-upa izgledati zdravo i ružičasto. Znajte da ste peelingom uklonili sve barijere, kako bi najveći organ vašeg tijela konačno slobodno disao. Peeling se izvodi na mehanički ili hemijski način, mada je prva varijanta u klasičnom tretmanu lica mnogo češća.

Nakon prve faze važno je otvoriti pore, a najjednostavniji način je parenje lica. Koža omekša i ona je u prilici da prihvati sve ono što će ljubazne kozmetičarke iz Rijaldinog tima kasnije nanijeti, kako biste istinski zablistali.
Po završetku parenja kozmetičarka će očistiti vaše lice od nakupljenih nečistoća i mitisera.

Užitak maske za umirivanje kože je poseban. Opijajuće miriše i hladi, zatvarajući lagano pore.
Tokom nanošenja kozmetičarka će vam nježnim pokretima izmasirati lice i vrat, tako da će vas ovaj cjelokupan postupak dodatno opustiti.

– Dobro očišćena koža prvi je korak u prevenciji bilo kakvih problema. Idealno bi bilo napraviti ovaj tretman jednom mjesečno, uz rutinu čišćenja lica kod kuće ujutro i prije spavanja. Tri su koraka bitna u njezi kože: čišćenje, toniranje i hidratacija. Pazite da proizvodi koje odabirete budu blagi, koji neće narušavati nježni hidrolipidni sloj kože – naglašava na kraju dipl. dermatologinja i kozmetologinja Rijalda Mujanović, vlasnica Akademije Ljepote Rijalda, dodajući kako je upravo ovaj tretman uvod u sve druge poput aromaterapije lica, vrata i dekoltea.

Uvijek uklonite šminku

Prašina, nepravilna ishrana uz nezdrave životne navike razlog su zašto koža ne izgleda onako kako bi trebala. Ona je ranjiva i podložna promjenama, pa je zato od velike važnosti znati kako je što duže održati lijepom i zdravom.

– Problem je učestalo ignoriranje njege, što bi kasnije moglo rezultirati ranijom pojavom bora i začepljenjem pora. Čišćenje lica je od velike važnosti zbog masaže kojom potičete cirkulaciju, te razmjenu kisika i hranjivih tvari. Zbog toga uvečer uvijek uklonite svu šminku – poručuje Rijalda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti