Serena Williams podijelila javnost: Navratilova osuđuje ponašanje teniserke, mediji prave karikaturu s njenim likom

Piše: Redakcija

Žensko finale tek završenog US Opena i dalje je top tema u svjetskim medijima. Niko ne govori o pobjednici Naomi Osaki, već Sereni Williams  i njenom okršaju sa sucem Carlosom Ramosom. Podsjećamo, Serena je optužila,a iza njenih optužbi je stao i WTA, da je sudac Carlos Ramos iskazao seksizam kažnjavajući je tokom meča, međutim, mnogi smatraju da to nije bio slučaj, već da je ponašanje Serene Williams bilo nedopustivo zbog čega je upropastila zasluženo slavlje protivnici.

Korak dalje u kritziranju Serene, otišao je australski list “Herald Sun”, koji je objavio karikaturu autora Marka Knighta., na kojoj je prikazana Serena kako ljutito skače po reketu. Karikaturu su mnogi nazvali  rasističkom. 

– Naglasak karikature je na sramotnom Sereninom ponašanju u finalu. Velika prvakinja razočarala je svojim ponašanjem i to su svi vidjeli – stoji u saopćenju ovog lista. 

O ovim optužbama je govorio i autor karikature Mark Knight. 

– Svijet je poludio. Karikatura je o lošem ponašanju i nema nikakve veze s rasom. Nacrtao sam je jer sam vidio najbolju teniserku svijeta kako se ponaša kao dijete. Ona je moćna figura, jake građe. Žao mi je što se toliko iskrivilo na društvenim mrežama – rekao je on. 

Koliko je ovaj meč i slučaj uzbudio ne samo ljubitelje tenisa, već i profesionalne tenisere, kao i one u penziji, potvrđuju komentari Borisa Beckera i Martine Navratilove, koja je na ovu temu napisala i kolumnu u New Yorku Timesu. Boris Becker poručio je Sereni da može biti sretna što nije diskvalificirana, dok Martina poručuje: „Zato što se dečki s tim možda mogu izvući, ne znači da je to prihvatljivo“ – kaže Navratilova i dodaje:

Serenin okršaj sa sucem u finalu US Opena

-Serena ima djelimično pravo. Postoje ogromni dvostruki standardi za žene kad je u pitanju kažnjavanje za loše ponašanje – i ne samo u tenisu. Ali dio njenih protesta u finalu je bio pogrešan. Nije dobra ideja vjerovati u standard -ako se muškarci mogu izvući nekažnjeni, trebale bi i žene. Umjesto toga, trebamo se zapitati koji je pravi način ponašanja kako bismo odali počast našem sportu i poštivali našeg protivnika – piše Martina i odaje počast Naomi Osaki čije ponašanje opisuje kao inspirirajuće, dok Sereni savjetuje više samokontrole.

Navratilova napisala kolumnu u New York Timesu u kojoj se osvrnula na Serenino ponašanje

-Bilo je mnogo situacija dok sam igrala kad sam htjela razbiti reket u hiljadu komadića. Onda sam se sjetila djece koja to gledaju i suzdržala se. Gospođa Williams se sjajno ponijela prema Osaki nakon meča. Istinski šampion u najboljem izdanju. No, za vrijeme meča… Mislim da je o tome dovoljno rečeno. Tenis je demokratski sport i moramo iskorijeniti sve predrasude i nelogičnosti. No, također se i igrači moraju ponašati poštujući sport koji svi mi volimo – kaže Navratilova.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti