Posthumno priznanje za Anthonyja Bourdaina: Za ovim je žudio

Piše: Redakcija

Poznati kuhar i voditelj Anthony Bourdain 8. je juna ove godine počinio samoubistvo, a tokom boravka u Francuskoj gdje je snimao novu sezonu serijala “Upoznavanje nepoznatog”. Iako je  serijal i tokom njegovog života uživao veliku popularnost, Bourdain je tek nakon smrti nagrađen za svoj rad te je za njega dobio čak šest televizijskih nagrada Emmy. 

– Tony je puno puta bio nominiran za Emmyja, no ova nagrada ga je uvijek mimoilazila. Za njom je toliko žudio – rekla je Lydia Tenaglia, izvršna producentica koja je preuzela nagrade. 

Naime, kuhar je, nažalost posthumno, osvojio nagradu za scenarij dokumentarnog programa i onu za izvršnog producenta, dok je njegov serijal nagrađen u čak četiri kategorije.

O Bourdainovom uticaju u svijetu poznatih možda najbolje govori činjenica da  CNN Films  producira dugometražni dokumentarni film o njemu.  Riječ je o vrlo ambicioznoj kinematografskoj produkciji, jer na CNN-u, kako kažu, “žele da film bude savršen zbog njega, a dokumentarac je očigledan izbor formata”. 

Pročitajte još