Gradonačelnik Dario Nardella proglasio je zabranu u utorak, nakon što su se stanovnici i vlasnici trgovina požalili na ovaj navodni problem u čuvenoj firentinskoj ulici Via de’ Neri, poznatoj po svojim restoranima i trgovinama delikatesama, javlja britanski Daily Express.

Zabrana se odnosi samo na ovu ulicu i njenu neposrednu okolicu, uključujući ulicu koja vodi do Galerije Uffizi. Isto tako, zabrana vrijedi samo u vrijeme ručka i navečer. Kalendarski, zabrana je na snazi do 6. januara.

-Zabranjeno je konzumirati hranu zadržavajući se na trotoaru, pragovima trgovina i kuća te na ulici- glasi tekst ove uredbe u kojoj se dodaje kako su stanovnici urgirali da “policija intervenira kako bi područje ostalo podnošljivo za život”.

-Novo pravilo nije usmjereno na turizam općenito, nego na neobrazovane posjetitelje koji kampuju na ulici sa svojim ručkom. To nije kaznena mjera, nego sredstvo odvraćanja. Ako se turisti ponašaju u Firenci onako kako se ponašaju kući, onda su uvijek dobrodošli, posebno ako žele probati naše gastronomske specijalitete”, obrazložio je Nardella ovu prilično neobičnu odluku i dodao da “trenutno stanovnici ne mogu ući u svoje kuće zbog turista koji sjede na njihovom pragu- rekao je gradonačelnik. 

Lokalni restoran s talijanskim paninijima, samoproglašeni “hram street fooda i takeawaya” All’Antico Vinaio i jedan od najbolje ocijenjenih gastrolokala na Trip Advisoru u cijelom svijetu, postao je toliko popularan da su se obližnje trgovine počele buniti zbog toga što ljudi prave gužvu na ulici dok jedu u blizini stepenica, ulaza i trotoara. Prošlog mjeseca čak je došlo i do tuče između vlasnika obližnje trgovine i španske porodice koja je jela na njegovom pragu. Vlasnik je u tom sukobu izvukao deblji kraj.

Pomalo neočekivano, čak i vlasnik Antico Vinaia Tomasso Mazzanti pozdravio je zabranu. Ipak, požalio se da na tom području nema dovoljno klupa na koje turisti mogu sjesti kada uzmu popularne sendviče u njegovoj trgovini. Rekao je da će mušterijama ubuduće dijeliti karte na kojima će vidjeti gdje mogu otići jesti bez rizika da ih gradske vlasti novčano kazne.

Firenca je jedan od svjetskih gradova koji ima neprestan rast u broju posjetitelja – u prosjeku 1,9 % godišnje u posljednjih 17 godina. Samo prošle godine zabilježila je deset miliona noćenja, čak dva miliona više nego 2012. Ovo je samo jedna od mjera koje su gradonačelnik i gradsko vijeće donijeli kako bi ublažili negativni uticaj turizma na ovaj toskanski grad.

Drugi talijanski gradovi također su donijeli slične mjere pa je tako Venecija zabranila otvaranje novih fast foodova kako bi smanjila količinu otpada.

No taj bi se problem mogao riješiti većim brojem čistača, kao što bi se problem nedostatka prostora mogao riješiti većim brojem kiša. Kao što primjećuje Tony Naylor za The Guardian, čini se kao da je pravi problem snobizam prema ljudima koji jedu na ulici. Ali street food je jeftinija i demokratičnija, a često i više zadovoljavajuća alternativa restoranima.