Kako je siromašna i buntovna curica postala jedna od najplaćenijih zvijezda na svijetu

Piše: Redakcija

Zanosna glumica Amy Adams, koju upravo možemo gledati u novoj HBO-ovoj hit-seriji “Oštri predmeti”, imala je vrlo neobično djetinjstvo.

Iako je Amy Amerikanka, rođena je u Italiji, i to ni manje, ni više nego u vojnoj bazi kod Aviana. Njen otac Richard bio je vojnik, služio je u američkim vazdušnim snagama i porodica se često selila kamo god bi vojska njega poslala pa se Amy tako rodila u Italiji, nakon čega je tokom djetinjstva živjela u još nekoliko vojnih baza širom svijeta.

Otac je naposljetku shvatio da sa sedmero djece – Amy ima četiri brata i dvije sestre – nomadski život i nije najugodniji baš pa je napustio vojsku i porodica se vratila u Castle Rock u Coloradu gdje je Amy napravila prve korake prema show businessu. No, u djetinjstvu je bila i pomalo problematična pa se, priznala je, znala često potući.  Škola je nije pretjerano zanimala, a dane je provodila s majkom Kathryn u teretani u kojoj je ona radila kao trenerica otkako ih je otac 1985. napustio i odselio se u Arizonu – piše jutarnji.hr.

U siromaštvo

Čim je završila srednju školu, odlučila je da neće na fakultet, nego se s majkom preselila u Atlantu gdje je radila razne poslove kako bi porodica preživjela. Adams je poslije rekla kako ju je siromaštvo u kojem je odrastala sa samohranom majkom sedmero djece pretvorilo u čvrstu i tešku osobu kakva je danas.

Manje je poznato da je Amy htjela biti balerina i sve do 18. godine uzimala je privatne satove u jednoj plesnoj školi. No, poslije je shvatila da nema dovoljno talenta za tako zahtjevnu umjetničku disciplinu pa se okrenula glumi. Prve uloge dobila je radeći u “dinner theateru”, američkom tipu pozorišta u kojem se predstava izvodi uz večeru. Adams je voljela pozorišne daske, ali je prezirala konobarski dio posla pa se često znala posvađati s gostima, ispričala je mnogo godina poslije u jednom od intervjua.

Probijanje na film

Kako bi se uzdržavala, promijenila je nekoliko zahtjevnih i nimalo glamuroznih poslova: konobarila je, bila prodavačica, pa čak i radila kao konobarica u poznatom lancu kafića Hooters u kojem je morala nositi vrlo malo pripijene odjeće i baviti se nepristojnim gostima. Čim je skupila dovoljno novca da kupi automobil, pobjegla je s tog posla. Sve do 1999.

Amy se borila s različitim niskoprofilnim pozorištima, pokušavajući se probiti na film, a onda joj se, gotovo iznenada, dogodila uloga u filmu “Crkni, ljepotice”, satiričnom filmu o izborima ljepote gdje je glumila uz velika imena Kirsten Dunst, Ellen Barkin i Kirstie Alley. Dodijelili su joj ulogu promiskuitetne tinejdžerice i školske navijačice, a to ju je, ispričala je, brinulo jer se bojala kako će ju ljudi posmatrati nakon filma s obzirom na to da u stvarnom životu nije takva.

Ispostavilo se da nije trebala brinuti jer se te godine preselila u Los Angeles i holivudska karijera krenula je punom parom. Počela je snimati serije za produkcijsku kuću Fox, od kojih joj je najzanimljivija uloga bila u spin-off seriji filma “Opasne namjere”, “Manchester Prep”.

Zanimljivo, serija je ukinuta nakon samo tri epizode, a opisana je kao predrastična i pretjerana za TV. Jedan od razloga za ukidanje bila je scena u kojoj Amy ohrabruje tinejdžericu da masturbira dok sjedi na konju, što se nije svidjelo konzervativnoj televizijskoj publici u SAD-u. Ipak, zvijezda je rođena, a od tog trenutka Amy je dobivala samo uloge zločestih djevojaka, postavši, kako su je jednom opisali, “alfa-kuja”.

Uz Sarah Michelle Gellar igrala je u “Opasnim namjerama 2” gdje su iskorištene sve zabranjene scene iz serije, a Amy je dobila bolje kritike od partnerice. Počela je snimati više nego ikad i u idućih desetak godina pojavila se u više desetaka filmova, serija, mjuzikala, posuđivala glas u animiranim filmovima…

Zločeste djevojke

Iako je i dalje prate uloge zločeste djevojke, snimala je u raznim situacijama, a u dva filma o Supermanu glumila je novinarku Lois Lane. Više puta nominirana je za Oscara te niz drugih prestižnih glumačkih nagrada, a ponosna je vlasnica dva Zlatna globusa. Jedna je od najplaćenijih glumica svijeta i procjenjuje se da je 2016. zaradila više od 13 miliona dolara, dok ju je 2014. ugledni časopis Time proglasio jednom od 100 najutjecajnijih žena svijeta – piše jutarnji.hr.

Uprkos “zločestoći” koju pokazuje na malim ekranima, privatno vodi vrlo miran i katkad dosadan život. Živi sa zaručnikom, glumcem Darrenom Le Gallom, a 2010. dobili su i kćerku koju su, vjerovatno u čast zračne baze u kojoj je Amy rođena, nazvali – Aviana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti