Nagli pad temperatura nije dobar za vaš organizam

Piše: Redakcija

 

Nagle promjene temperature najviše osjećaju hronični bolesnici i stariji ljudi. Kod hroničnih bolesnika simptomi bolesti vjerovatno će se pojačati pa će tako oni s reumatoidnim artritisom osjećati jače bolove, a oni s astmom imati većih problema s disanjem. Razlog je promjena u atmosferskom pritisku.

Kod pada pritiska, zglobovi se rastežu, a s obzirom na to da su puni živčanih završetaka, osjećamo bol. Astmatični napadaji mogu se javiti zbog pojačane vlage u zraku ili zbog više koncentracije peludi koju često donese olujno nevrijeme koje ujedno hladi zrak i dišni sustav, zbog čega astmatičari imaju poteškoća s disanjem, pišu 24sata.

Kod naglih promjena vremena srčani bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Zbog naglog pada temperature ljudi koji imaju problema s pritiskom, ali i srčanih problema, ne bi se trebali izlagati prevelikim naporima niti teškom fizičkom radu, a obavezno moraju redovno uzimati terapiju. Kod naglih promjena temperature raste i broj akutnih infarkta.

Pošteđeni nisu ni oni koji pate od čestih migrena i glavobolja te dijabetičari. Padom temperature krv se zgušnjava pa je teže pratiti promjene u razini šećera u krvi.

Osjećaj mučnine, vrtoglavice, glavobolje, umora i opće slabosti usko je vezan uz nagle promjene vremena. Stručnjaci nagađaju da je razlog tome puno provedenog vremena u zatvorenim prostorima, zbog čega je sposobnost aklimatizacije tijela smanjena.

Hladni zrak sužava bronhe i otežava disanje

Udisanjem hladnog zraka dolazi do fizičke promjene prilikom koje se bronhi u plućima sužavaju i otežavaju disanje. Za astmatičare takva reakcija može biti opasna i izazvati bronhitis, stoga je preporučljivo uzimati propisanu terapiju kao prevenciju te pratiti stanje i tok astme te se inhalirati po potrebi.

Toplo vrijeme zaslužno za veći broj dječaka

U toplijim godinama i na višim temperaturama veća je šansa da će majka začeti dječaka, dok će hladnije vrijeme vjerovatnije donijeti djevojčicu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Biology Letters. Temperaturni porast od jednog stepena kroz dvije godine rezultira rođenjem jedan posto više muške djece godišnje.

Zahvaljujući ovom istraživanju dokazano je kako uticaj globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena ima i veliki uticaj na cjelokupnu populaciju te se očekuje povećan broj muške djece zahvaljujućim vrućinama.

Pročitajte još