10 najčudnijih zakona u Evropi

Piše: Redakcija

Korijeni zakonodavstva u Evropi sežu u daleku prošlost, o čemu svjedoče brojni materijalni dokazi. Ipak, u modernim zakonima evropskih zemalja svoje mjesto su pronašli i neki prilično bizarni zakoni. Provjerite koji!

1) Prostitucija u toru

Umjesto provođenja borbe za suzbijanje prostitucije, vlasti u Zurichu odlučile su „prijateljice noći” smjestiti u takozvane seks-kutije. Konkretno, to su parkirališna mjesta razdijeljena 2 metra visokom neprozirnom plastičnom ogradom na kojima muškarci mogu dobiti plaćenu „uslugu” bez narušavanja tišine u komšiluku. Reakcije „kupaca” ostaju nepoznate!

2) No cab for you!

Upozorenje za nesretnike oboljele od kuge: u Engleskoj ne očekujte usluge taksi-službe. Naime, u zakonu jasno stoji da oboljeli od kuge nemaju pravo zaustavljanja taksija, već su osuđeni isključivo na javni prijevoz. Unesrećene se upućuje da uhvate prvi bus na liniji London-srednji vijek!

3) Toči gdje te volja

Dobra vijest za sve one slabijeg kapaciteta mjehura: ako vam hitno treba WC, a uz to ste u Engleskoj, potpuno je legalno urinirati na javnom mjestu! Zaboravite preduge redove u klubovima, pravac London!

4) Lazy Sunday

Oduvijek ste htjeli svoj terenac nakon dvosatne offroad vožnje odvesti u Švicarsku na nedjeljno pranje koje zaslužuje! Moramo vas razočarati, Švicarci zakonom zabranjuju bilo kakvo pranje ličnog vozila nedjeljom. Dakle, za svečani ručak kod punice pripremite se dan ranije!

5) Zbog krave iza rešetaka

I Škoti imaju svog konja za trku. Tačnije, kravu. Tačnije, kravu koja će vas, ako ste pod utjecajem alkohola u njezinom prisustvu, strpati u zatvor. Da, u Škotskoj je zabranjeno biti pijan s kravom.

6) Topless? Samo na ribarnici!

Liverpool je svijetu, osim slavne čupave četvorke, podario i jedan od bizarnijih propisa: curama je zabranjeno tumaranje gradskim ulicama u toplessu, osim ako nekim slučajem prodaju egzotične riblje vrste na ribarnici. Logično!

7) Razapnite douchebagove!

Engleski grad York smatra da je sasvim legalno ubiti douchebaga (u internetskom slengu prepotentna, arogantna i neugodna osoba; seronja). Jedini je problem što je kod njih douchebag definiran kao „Škot koji tumara uokolo noseći luk i strijele”. Pa, eto, ko voli!

8) Oprezno po autobahnu

Višak apoena u novčaniku odlučili ste iskoristiti za đir po Evropi te vas je recesija uhvatila u krstarenju Njemačkom i ostavila nasred autoputa s praznim rezervoarom. Ne očekujte pomoć vučne službe, već policijsku patrolu i pozamašnu globu. Naime, u Njemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autocesti.

9) Vladari nisu svinje!

Iako se većina neće složiti s tom tvrdnjom, Francuzi nemaju izbora. Tamo je zakonom zabranjeno praščića nazvati Napoleon.

10) Ne gledaj tamo, sine!

Šećer na kraju stiže iz Engleske: dječaku mlađem od 10 godina zabranjeno je gledati lutku bez odjeće u izlogu prodavaonice. Nakon desetog rođendana, naravno, slobodno može promatrati tajne ženske anatomije po svim šoping centrima svijeta.

Izvor: Studentski.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti