Indira Kučuk- Sorguč: Već sam pronašla novog glumca za predstavu „Ja, Mahalac“

Piše: Redakcija

Beogradskom izvedbom koja se desila 7. februara ove godine u Domu sindikata najvećeg pozorišnog hita u 2013., predstave “Ja, mahalac”, prekinuta je saradanja s glumcem Draganom Marinkovićem Macom, a sve predstave su otkazane. Produkcija „Filter”, koju vodi autorica Indira Kučuk-Sorguč, a koja stoji iza ovoga projekta i kao autorica teksta i kompletnog brenda “mahalanja”, odlučila se za ovaj korak isključivo iz razloga „nepoklapanja interesa produkcije s ličnim interesima glumca”. Dosadašnji projekti ove produkcije donijeli su osmijeh na lice i zadovoljstvo čak 120.000 posjetitelja.

Upravo je to bio razlog zbog kojeg smo kod autorice potražili odgovore na pitanja kako se sve desilo i zašto je tako uspješan projekt, što je danas rijetkost u ovoj branši, doslovno preko noći prestao s radom.

Kako je i zašto došlo do prekida saradnje s Draganom Marinkovićem Macom? Jeste li najprije imali sukobe i nesuglasice ili se sve doslovno dogodilo preko noći?

– Za mene se sve doslovno dogodilo preko noći. Onog trena kada sam odbila njegovo uvlačenje trećih lica u likovima nekih opskurnih estradnih menadžera u poslove u vezi s organiziranjem gostovanja po BiH, Regiji i svijetu. To je isključivo stvar produkcije, dakle, Udruženja FILTER, koje vodimo moj suprug i ja. Kad god namirišem taj divljakluk, lovljenje u mutnom i poslovni logicizam hijene, moji se senzori opreza uključe i naravno to ne može imati prolaza kod mene. Nakon odbijanja da mojim projektom mešetare takvi igrači, produkcija FILTER je došla u sukob i sa samim Draganom Marinkovićem, koji je, očito, imao potrebu da se ovim projektom okoristi višestruko.Nakon što smo mu, unatoč tome, smatrajući da je podlegao pritisku tih mešetara, ponudili besprijekorne uvjete u 2014., a imao ih je i u 2013. godini, on ih je odbio, jer je, a to mi je napisao u mailu, želio raditi samostalno – kako je rekao, „svidjelo se to vama ili ne”. Znači, jasno je iskazao svoju namjeru da prisvoji kompletan projekt i tendenciozno je ušao u to. Ja sam ga, naravno, upozorila da time krši moja autorska prava i otuđuje moje autorsko djelo, koje je zaštićeno i da će, ako to uistinu i učini, za njega imati nesagledive sudske posljedice. Mi smo mu onda rekli zbogom, otkazali sve predstave i poručili još jednom da je autorsko pravo neprikosnoveno i neotuđivo. Na šta se, kako vidimo, odmah oglušio. Malo Maci goveđa glava!

On je odlučio da nastavi igrati kao tzv. „Maca Mahalac”, a Vi ste odlučili da angažirate advokata, koji će reagirati i upozoriti i sve one koji odluče da ga angažiraju. Da li se Maca javio i možda htio da se pomirite ili…

 – On se beskrupulozno s tom otuđenom predstavom počeo reklamirati kroz medije, što sam ja preko svoga advokata zaustavila. Nije samo preuzeo naziv i tekst, nego i sve ostalo, otuđio je kostim, dio scenografije, plakat, PR i kompletan vizualni identitet predstave. Također, u nekim mjestima predstavu i reklamira kao „Ja, mahalac”, što je učinio u najavljenom gostovanju u Danskoj, u kojoj bi trebao igrati 15. marta, i koristi kompletan PR Udruženja FILTER.Dobili smo saznanja da u martu planira izvedbe po Srbiji i Makedoniji. Moj advokat je upozorio kako njega osobno, tako i one koji mu pružaju prostor i organiziraju izvedbe predstave koja je bezočno otuđena, da podliježu, također, zakonskim sankcijama, jer su suučesnici u ovakvom besprizornom činu. Saznat ćemo i koja to bajna produkcija (ako postoji i ako je uopće registrirana) stoji iza ove prljave igre. I nju ćemo, naravno, isprovjeravati i tužiti kao i sve one koji, dok smo u sudskom postupku s njim, beru pilav na ovakav način i beskrupulozno krše autorska prava, a upozoreni su javno da to ne čine.

Veoma je simptomatično da je Marinković izabrao baš 1. mart – Dan nezavisnosti BiH, jedan praznični dan, dan od državnog značaja i uz to neradni dan, da krši prava jednog suverenog građanina nezavisne BiH. Koja ironija, zar ne? S obzirom na to da naša zemlja ima potpisane bilateralne sporazume s većinom zemalja u Regiji i svijetu, bilo gdje da igra bez dozvole autora, koji ga je uz to još i tužio, on će biti zaustavljen preko tamošnjih agencija za zaštitu autorskih prava. A ako je, kako kaže, zaštitio „Mahalca” kao svoje autorsko djelo, onda će još i krivično odgovarati.

Kad je riječ o korespondenciji s njim, mi imamo cijelu mail dokumentaciju u kojoj je vidljivo sve, od njegovog tendenciozne prijetnje da će prisvojiti projekt do naših kulturnih upozoravanja da to ne čini, jer sam sebi zulum čini. Posljednja poruka je bila prije neki dan kada nas je putem svoje oficijelne FB stranice  pokušao „zastrašiti” time što je rekao da nas je prijavio poreskoj inspekciji i finansijskoj policiji.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina Azra ( br.888)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti