Željko Samardžić: Udvoje je lakše i kada uživaš i kada patiš

Piše: Redakcija

Željko Samardžić godinama tradicionalno uveseljava dame svih generacija osmomartovskim koncertima. Posljednjih pet godina nastupao je u beogradskoj „Areni”, a ove godine romantičnim pjesama u savršenoj izvedbi uljepšat će praznično veče  prisutnima u klubu „Coloseum” u Sarajevu.

– Radujem se ponovnom susretu sa sarajevskom publikom, a pogotovu što ćemo ovaj put biti mnogo bliže jedni drugima. Čuo sam da je „Coloseum” divan klub sa odličnim uslovima za dobru svirku, a ostalo sve je na meni. Neću se štedjeti i zajedno sa mojim bendom pokušat ću napraviti ono što nam je već par puta polazilo za rukom na prošlim koncertima u Zetri i Skenderiji. Siguran sam da ćemo se svi dobro zabaviti jer u Sarajevu sam na to naviknut. U međuvremenu su se zavrtile nove pjesme i ovo će biti dobra prilika da vidimo kako moja publika reaguje na njih, kaže Željko na početku razgovora za naš magazin.

Ovaj umjetnik godinama pjeva o ljubavi, ali je i živi. Već 37 godina u sretnom braku sa suprugom Majom, s kojom je otplesao i prvi ples u ovoj godini. U vremenu kad se svaki drugi brak završava razvodom, uz specifičnosti profesije kojom se bavi, to je veliki uspjeh. Pitamo ga za recept.

– Pouzdana formula za dobar, dugotrajan ili funkcionalan brak ne postoji ili je ja ne znam. Moja supruga i ja smo u zajednički život ušli vrlo mladi, ali i zaljubljeni, što je možda i najvažnije kada se odlučujete na taj potez. Sve što se kasnije kroz brak dešavalo, lijepi ali i teški trenuci, koje život nosi sa sobom, samo su nas zbližavali. Udvoje je uvijek lakše, i kada uživaš i kada patiš. Danas parovi nisu spremni na kompromise. Prebrzo i prelako ulaze, ali i izlaze iz veza. Znam da je drukčije vrijeme, da se mnogi bore sa gomilama problema da osiguraju egzistenciju, ali imam osjećaj da bi uz malo više tolerancije i uvažavanja stvari izgledale bolje.

Još jedna speficifičnost vezana je uz ime i djelo ovog pjevača. Naime, iako je godinama na estradi, u medijima se pojavljuje isključivo zbog uspjeha novog albuma, spota ili dueta. Nikad nije bio zanimljiv „žutoj štampi”…

– Možda je to zato što sam bio u prilično ozbiljnim godinama kada mi se dogodila karijera i nisam pravio gluposti kojima su skloni mlađi, kada im slava „udari u glavu”. Siguran sam da bi nešto zabrljao da sam „Viski” otpjevao s dvadeset godina. Ne bih znao cijeniti to što svih ovih godina znam, priliku koja ti se ponudi i publiku zbog koje sam tu i koja mi pomaže da ostanem tu gdje jesam.

Kompletan tekst možete pročitati u pprint izdanju Magazina Azra (br.888)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti