Padobranstvo: Napunite baterije i neka vas adrenalin ponese!

Piše: Redakcija

Topli ljetni i jesenski dani s malo ili ništa vjetra idealni su za padobranstvo, ekstremni sport od kojeg će vam zastati dah, a istovremeno će se napuniti baterije i otvoriti novi horizonti – doslovno i prenešeno.

Ukoliko nakon početnih skokova shvatite da ste ozbiljno zagrijani za ovaj sport te da se želite njim baviti i sportski odnosno natjecateljski, imate nekoliko disciplina, a to su skakanje na cilj koje obuhvaća deset zadanih skokova, a pobjednik je onaj tko doskoči na središte veličine tri centimetra na elektroničkom disku za mjerenje; „figure“ set od šest obaveznih zadanih likova koje je skakač dužan izvesti za vrijeme slobodnog pada u trajanju od 25 sekundi, horizontalni zaokret od 360 stupnjeva na lijevu stranu pa na desnu, zatim salto unazad i sve je potrebno dva puta izvesti te “relative work” podrazumijeva ekipni skok četvorice ili osmorice članova koji tokom slobodnog pada s visine između 3500m i 750 m iznad točke doskoka izvode zadane likove, a pobjeđuje ekipa koja ih izvede najpreciznije i najtačnije u zadanom periodu po ocjeni sudaca.

Osim ove tri discipline ima ih još mnogo od kojih su neke i ilegalne, a radi se o sky surfu, para skiu, base jumpu, cliff divingu. Poenta je u tome da iskusni padobranci pokupe svoje padobrane i upuštaju se u najneobičnije avanture skačući sa visokih litica, mostova, nekih od najviših nebodera na svijetu, a također lete iznad vode dok istovremeno imaju skije na nogama, lete iznad snježnih staza i kombiniraju ekstremne sportove spajajući ih u jedan.

Naravno, ukoliko niste vješti sportaš ne pokušavajte ovo izvesti samoinicijativno, bez ičije pomoći i nazočnosti iskusnog instruktora. Najveći broj nesreća u padobranstvu se dešava zbog ljudske greške, zbog nepoštivanja pravila prirode i nepoznavanja zakona fizike.

Volite li prirodu, svjež zrak, slobodu pokreta i adrenalinom nabijen sport koji je istovremeno smirujući, okušajte se u padobranstvu i novim vidicima koji će vam se otvoriti nakon što ga prvi puta probate i pogledate zalazak sunca s neba, poželjet ćete se njim zauvijek baviti, piše portal 24sedam.com.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti